| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
dafek
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 9:43 am Temat postu: baleno kombi 1,6 96r kilka pytan |
|
|
Cześć!
Stałem się właścicielem Suzuki Baleno 1,6 kombi glx z 1996 roku o ktory poprzedni właściciele dbali raczej średnio. Przejechałem nim ca. 3tys. kilometrow (w sumie 178tys. km choć znajomy ma podejrzenia, że więcej niż pokazuje) i autko przypadło mi do gustu. Są jednak pewne kwestie, które mnie trapią:
1. Mam ten nieszczęsny zegarek w konsoli (wolałbym podstawkę pod kubek ). Po włączeniu świateł mocno ciemnieje, co w dzień czyni go praktycznie niewidocznym i bezużytecznym. Co może być tego przyczyną?
2. Pod siedzeniem znalazłem obcięte kable. Może to do systemu zapinania pasów, bo nic mi nie piszczy jeżeli ich nie zapnę? Czy jednak nie ma to wpływu na inne systemy bezpieczeństwa ?
3. Jak wciskam sprzęgło słyszę lekki szmer. Po puszczeniu (np. na luzie) znika.
4. Czasem mam problemy z wrzuceniem dwójki i piątki. Ale czytając posty tutaj nie jestem chyba jedyny...
5. Coś dziwnego dzieje się ze światłami w kabinie. Są i świecą nawet po zamknięciu drzwi. Trzeba je ręcznie przestawić na OFF bo w pozycji AUTO same się nie wyłączą.
Poradzcie, proszę, co można z tym zrobić, bo pora zrewanżować się autu za dobrą jazdę i zadbać o nie. Dziękuje  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
FryceN
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 1:12 pm Temat postu: |
|
|
1)Taka jego zla dola
3)Moze nie wyciska ci do konca i obciera troche
5)jak otworzysz drzwi tam masz taki czarny przycisk,oblukaj wszytkie i w bagazniku ktorys sie moze popsul-zawiesil i masz efekt ze drzwi otwarte caly czas |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Avalanche Moderator

|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 4:07 pm Temat postu: |
|
|
Generalnie poczytaj sobie cały dział Baleno i wiele się dowiesz
Zegarek i wskaźniki ciemnieją, bo kiedyś światła zapalało się tylko jak było ciemno i wszystko przestawiało się w "tryb nocny".
O szumach przy wysprzęglaniu wielu pisało, poszukaj tu i w Warsztacie.
W starych i podstawowych wersjach nie było sygnalizacji zapięcia pasów.
Może w Twojej jest? Jeżeli tak, to powinna być kontrolka na tablicy i brzęczyk, który po kilku sekundach milknie.
Synchronizator skrzyni to newralgiczny punkt tego modelu. Wiele na ten temat napisano na Forum.
Ostatnio zmieniony przez Avalanche dnia Wto Maj 06, 2008 5:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wielki

|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 5:24 pm Temat postu: |
|
|
| 2.O ile się nie mylę kabelki te sygnalizują zapięcie pasów ,jeżeli są odpięte powinna się świecić kontrolka .Nie ma to wpływu na inne systemy bezpieczeństwa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dafek
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 9:27 pm Temat postu: |
|
|
OK! dziekuje za podpowiedzi.
na szczescie te rzeczy to raczej drobiazgi i nie psuja przyjemnosci z jazdy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dafek
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 4:04 pm Temat postu: baleno kombi 1,6 96r kilka pytan. dodalem EPC |
|
|
Witam ponownie.
Lato, lato... a klimatyzację diabli wzieli spec znalazł dziurke gdzieś w dole części nr kat.: 95720-60G40 (waz laczacy costam i costam). Za nowa serwis wola 600zl ( SZESCSET ZLOTYCH ) wiec tym panom juz dziekujemy. Na allegro jest dwoch oferentow, ale zanim zaczne do nich pisac chcialbym zapytac, czy ktos z tu obecnych zetknal sie z tym problemem wczesniej i wie, czy jest jakis zamiennik, albo ma sprawna i chcialby sie pozbyc?
Zauwazylem tez watek o EPC, ktory utknal w miejscu (zamkniety). No to alternatywnie popatrzcie TU. Powinno byc szybciej, sprawniej i lepiej (numer sugeruje 2006r.).
Dziekuje i pozdrawiam.
Edit: przeniesione za rada moderatora. tyle tylko ze ten nowy topic to jest taki HYDE PARK o klimatyzacji a nie WARSZTAT 
Ostatnio zmieniony przez dafek dnia Czw Maj 08, 2008 4:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Avalanche Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaszeba

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Avalanche Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaszeba

|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 11:23 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Avalanche za opinię. Tego nie wiedziałem,że 99' już nie produkowali baloników z tym przodem. Zawsze sadziłem,że to był ich ostatni rok produkcji, a tu jednak nie. Ekspert wie najlepiej
Też zwróciłem uwagę na brak tych napisów na klapie, oraz dywaników z przodu, bo z tyłu już są. Dzwoniłem do tego kolesia i niby przebieg jest potwierdzony książką serwisową, ale na to też trzeba brać poprawkę. Dorobić pieczątkę to nie problem.
Dzięki serdeczne raz jeszcze. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Avalanche Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 9:45 am Temat postu: |
|
|
Może być jeszcze tak, że produkcja 1998, a I rejestracja 1999.
Przebieg ma bardzo mały - warto zbadać historię poprzednich właścicieli. Nie wierzę, że we Włoszech to było II auto w rodzinie do jazdy po mieście
Jak coś jeszcze znajdziesz, pytaj. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Szczupły

|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:16 pm Temat postu: |
|
|
| Avalanche napisał: | http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10165925
1999 to nie jest. Taka wersja była do 1998 roku.
|
Nie no w '99 jeszcze klepali te przody  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Avalanche Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 9:01 am Temat postu: |
|
|
| Szczupły napisał: | Nie no w '99 jeszcze klepali te przody  |
Na 100% nie klepali, ale mogły być resztki z produkcji 98, oznaczone jako np. styczeń '99.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaszeba

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 9:12 pm Temat postu: |
|
|
dzięki Panowie za informacje. Na was to zawsze można liczyć. Pełen szacunek.
Jacyś dziwni ci właściciele tych autohandlów, bo nie chcą dokładnych fotek robić i wysyłać na emila. Będę musiał pojechać je obejrzeć. Tylko najbardziej boli to,że nie mam 100% pewności,że warto się bujać 300km w jedna stronę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SX4ever Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 9:27 pm Temat postu: |
|
|
| Kaszeba napisał: |
Jacyś dziwni ci właściciele tych autohandlów, bo nie chcą dokładnych fotek robić i wysyłać na emila. Będę musiał pojechać je obejrzeć. Tylko najbardziej boli to,że nie mam 100% pewności,że warto się bujać 300km w jedna stronę. |
To jest wlasnie ich taktyka sprzedazy, majac dokladne informacje per e-mail moglbys sie dokladnie konsultowac z innymi majacymi nieco pojecia, n.p. tutaj na Forum. Jezeli przejechales juz te 300 km, prawdopodobnie bez osoby towarzyszacej, ktora bez emocji zwiazanych z zakupem moglaby sie uwaznie przyjrzec autu, bedzie im Cie latwiej przekonac do zakupu tego lub podobnego egzemplarza, masz jeszcze przeciez nastepne 300 km drogi powrotnej i alternatywe albo cos kupic albo wrocic z niczym... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaszeba

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 12:25 am Temat postu: |
|
|
"SX4ever" ja się tak łatwo nie daję. Już prawie pół roku szukam suzuki. Najeździłem się już trochę. Po prostu naściągali z zachodu dużo złomu i ciężko znaleźć dobry egzemplarz. Większość swiftów, które oglądałem była bita i naprawiona w taki sposób,że wyglądało to jakby robił to jakiś uczący się zawodu laik. Niespasowane zderzaki, zacieki lakieru itd. itp....masakra.
No ale mam nadzieję, że już niedługo się uda coś fajnego wyczesać.
pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lukaszl_86

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 1:00 am Temat postu: |
|
|
| Avalanche napisał: | http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10165925
Dziwi brak przednich halogenów. Taka wersja (ze spojlerem) powinna je mieć, ale może to taka specyfika włoskiego rynku
|
hmmm a jak to się ma do rocznika koniec 97 , początek 98 ? Kupiony w polskim salonie ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Avalanche Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 11:10 pm Temat postu: |
|
|
Możesz zapytać jeszcze raz, ale inaczej? (bo nie zajarzyłem )
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|