Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 26-09-2025, 10:07

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Swift
Witam. Mam jestem nowy i proszę o pomoc. Mam 5- letniego Swifta hybrydę. Nabyłem go 4 miesiące temu. Dziś na trasie po przejechaniu ok 200 km zaczęła migać kontrolka od stop-start i przestał ładować się akumulator od hybrydy. Po puszczeniu gazu, czy przy hamowaniu nie świeci się kontrolka od ładowania ani na wyświetlaczu nie ma przepływu energii do akumulatora. Może ktoś ma pojęcie co się dzieje.

Awatar użytkownika

Suzuki: Swift
może ze zwykłym akumulatorem masz problem, sprawdź jego sprawnośc :)

Suzuki: Vitara 1.4 Allgrip
Czy udało Ci się rozwiązać problem? Miałem ostatnio podobny przypadek w Vitarze II, ale po ponownym uruchomieniu auta wszystko wróciło do normy i jak na razie wszystko jest ok. W ASO tylko skasowali 2 błędy i na razie mam jeździć - obserwować ;)

Suzuki: 54
Opisane przez Pana objawy – migająca kontrolka systemu stop-start i brak ładowania akumulatora w hybrydzie Suzuki Swift – sugerują problem z akumulatorem lub układem elektrycznym pojazdu. W systemach start-stop, które automatycznie wyłączają i uruchamiają silnik, akumulator musi być w bardzo dobrym stanie oraz naładowany, by system mógł poprawnie działać. Niewłaściwy stan akumulatora (spadek napięcia, zużycie) często jest przyczyną migającej kontrolki i wyłączenia funkcji start-stop.

Podczas jazdy objawy takie mogą wynikać też z problemów z czujnikami systemu lub awarii sterownika zarządzającego pracą systemu start-stop. W przypadku hybryd dodatkowym aspektem jest zintegrowany system ładowania, gdzie awaria może wpływać na odbiór energii przez baterię trakcyjną, co uniemożliwia jej ładowanie podczas jazdy. Zaleca się jak najszybszą diagnostykę w serwisie, gdzie sprawdzą stan akumulatora 12V i baterii hybrydowej oraz wykonają testy układu elektrycznego.

W międzyczasie warto unikać forsownej jazdy i monitorować, czy inne systemy elektryczne działają poprawnie. Często problem rozwiązuje wymiana lub regeneracja akumulatora 12V, ale nie można wykluczyć poważniejszej usterki wymagającej specjalistycznej naprawy. Warto sprawdzić również, czy pojazd nie posiada aktualizacji oprogramowania od producenta, która może poprawić działanie systemu start-stop.Opisane objawy w 5-letnim Suzuki Swift hybrydowym — migająca kontrolka stop-start i brak ładowania akumulatora hybrydowego podczas jazdy — wskazują na prawdopodobny problem z akumulatorem 12V, który jest kluczowy dla działania systemu start-stop. System ten wymaga, aby akumulator był w dobrym stanie i odpowiednio naładowany, ponieważ odpowiada za szybkie uruchamianie silnika i zasilanie systemów elektrycznych. Zużyty lub uszkodzony akumulator najczęściej powoduje miganie kontrolki i wyłączenie funkcji start-stop.

Przyczyną mogą być także uszkodzone czujniki systemu, awarie sterownika lub problemy z układem ładowania baterii trakcyjnej. W hybrydzie układ zarządzania energią jest złożony i każdy problem w tym systemie może powodować brak przepływu energii do akumulatora. Zaleca się diagnostykę w serwisie samochodowym, aby sprawdzić stan akumulatora, system ładowania oraz elektronikę pojazdu.

Do czasu wizyty w serwisie warto unikać intensywnego obciążania systemu elektrycznego oraz obserwować inne sygnały ostrzegawcze. Problemy z akumulatorem często można rozwiązać przez jego wymianę lub regenerację, ale jeśli awaria leży głębiej w układzie hybrydowym, konieczna będzie bardziej zaawansowana naprawa. Aktualizacje oprogramowania pojazdu mogą również pomóc w poprawie działania systemu start-stop.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00