Witam.
Coś o olejach.
2-3 lata temu siedziałem przy jednym stole na weselu z gościem , który pracował w jakiejś rozlewni czy przy konfekcji olejów juź dokładnie nie pamiętam , w każdym bądź razie wynikało z tego , że robi w firmie , która dostarcza do hurtowni oleje różnych producentów , gdzie bazę stanowi olej z polskiej rafinerii a dodatki są przysyłane od np.Mobila lub innej znanej marki.Opowiadał o przypadkach kiedy w magazynach brakło np.dodatków do oleju półsyntet. a partia musiała dotrzeć do odbiorcy na czas. Żeby nie płacić kar za spóźnienie to wysyłali olej mineralny w opakowaniach 4l chyba Castrola opisanych jako półsynt.
Na moje pytanie jaki olej kupować do silnika odpowiedział , że polski np,Lotos gdyż on jest od początku do końca produkowany w rafinerii i nie ma mowy o tym żeby w butelce było co innego niż jest na niej napisane.
Chce zaznaczyć , że było jeszcze przed przed północą kiedy o tym rozmawialiśmy i nie ma mowy żebym coś źle zrozumiał
Ja osobiście do swojego diesla prócz oleju dodaję orygin.Militec (sprzedaje go na Allegro facet z Pabianic).
Pozdrawiam.