Cześć,
Piszę tu z nadzieją, że temat dotrze do wielu właścicieli różnych modeli suzuki z 1.0 i 1.4 Boosterjet nie wywołując przy tym gównoburzy
Próbuję wybrać najlepszy olej pod kątem ochrony silnika. Generalnie wychodzę z założenia, że producent i inżyniery więdzą lepiej i stosuję się do zaleceń z książki serwisowej.
ALE...Wg producenta mamy stosowac oleje 5w30 ze specyfikacją ACEA od A1/B1 aż do A5/B5 (bardzo szeroki wachlarz), API: SL, SM, SN; oraz ILSAC GF3 do GF5.
I teraz tak:
ILSAC GF3 do GF5- wszystkie są już przestarzałe.
API SL- generalnie dla silników 2004 i starszych, SM- 2010 i starsze, SN- 2020 i starsze... OK, wypada na to, że najbardziej odpowiednia będzie SN.
ACEA wybieram a3/b4 ewentualnie a5/b5- wg mnie najbardziej odpowiednie.
No i fajnie, tylko że tu zaczynają się schody... silniki boosterjet to silniki typu GTDI (bezp. wtrysk z turbo), do których zaleca się następująco:
wg ILSAC: GF6-A
wg API: SN PLUS lub SP
wg ACEA: A7/B7, może ewentualnie C2 albo C3?
Do tego dochodzi fakt, że często ASO leją, co sami uważają za stosowne i zawsze mają jakąś wymówkę. Przykład- w UK pan miał zalewany 5w30, ale przy ostatnim serwisie zalano mu 0w20. Wysłał mejla do Suzuki UK i dostał odp, że wszystko git, że to nowe wytyczne

OK, można to sobie tłumaczyć, że niektóre normy nowsze niż instrukcja obsługi, że inżyniery wyczaiły, że jeden olej lepsiejszy od drugiego... ale mimo wszystko te starsze normy dalej są wg Suzuki OK. Jakiś taki brak odpowiedniej komunikacji z konsumentem tu widzę
No i teraz pytanie- lać to, co zaleca Suzuki w książce serwisowej z 2018 czy iść z duchem czasu i stosować oleje dopasowane (ponoć) do silników GTDI z nowszymi normami. Oleje z API SN PLUS lub SP oraz te z ACEA A7/B7 (ew c2, c3) mają ponoć recepturę zapobiegającą zjawisku LSPI.
Ładny z tego wszystkiego wychodzi bigos. Na otarcie łez- to nie tylko w Suzuki takie jazdy.
Wiem- mam za dużo wolnego czasu i przegrałem w życie, ale jakby ktoś miał jakieś krytyczne uwagi to chętnie przeczytam.
AHA- jeśli jest ktoś w posiadaniu w miarę nowego 1.0 lub 1.4 (najlepiej bez hybrydy, ale nie będę wybrzydzać za bardzo) to dajcie proszę znać co u was napisane w instrukcji obsługi odnośnie zalecanego oleju silnikowego (powinno być gdzieś w okolicach strony 7-24).
Pozdrawiam.