piosx pisze:
Cytuj:
Tylko jakie to sa niskie / optymalny i wysokie obroty w liczbach?
Co do wymiany oleju, to byc moze w Polsce ciagle jest po 1000km. Ja mieszkam w Dublinie i tutaj powiedzieli mi, ze po 15000km a w ksiazce serwisowej mam nawet 20000km.
cześć. Kupowałem s-crossa w czerwcu 2024r. z tym samym silnikiem 1.4 i w manualu, obecnie jest wrzesień i mam 4,5tys.km najechane, no i oczywiście polskie ASO wymagało wymiany oleju po 1000km. Tak zwany przegląd "0" kosztował 370zł. Odnośnie zmian biegów i obrotów - na te nieszczęsne strzałki w ogóle nie zwracam uwagi - również uważam, że sugerują zmianę i jazdę na zbyt niskich obrotach, ja zwykle utrzymuję 1800-2200. Co ciekawe jadąc 90km/h na tempomacie w terenie lekko falistym (droga wojewódzka poza obszarem zabudowanym) lepiej jechać na biegu 5 niż 6 (można zejść z zużyciem paliwa poniżej 5l/100km, zaś na biegu 6 wyjdzie około 5,5l/100km). Odnośnie systemu Start/Stop - jeśli masz manual to masz nad nim pełną kontrolę przy pomocy sprzęgła. Widzisz że zanosi się dłuższe stanie na światłach wrzucasz 0 i puszczasz sprzęgło, system wyłączy silnik. Zaś jak widzę, że postoję krótko wolę trzymać sprzęgło w podłodze i bieg 1. Przez te przejechane 4,5 tys. km auto oszczędziło prawie 1 litr paliwa a system działał prawie 1 godzinę. Uważam że to pic na wodę, ale trudno.
Pic na wode czy nie, tak jak napisałeś w manualu to idzie to jeszcze jakoś sensownie kontrolować.
W zakorkowanym ruchu miejskim w przypadku automatu, problem jest taki, że każde zbliżenie się do prędkości 0 powoduje zgaszenie silnika.
Jeśli ruch odbywa się tak, że podjeżdża się metr i stop, i po sekundzie znowu metr i znowu stop itd, to w ciągu minuty moje suzuki jest w stanie zgasić silnik z 20 razy albo i więcej. Takie działanie tego systemu własciwie eliminuje jakikolwiek jego sens.