Byłem dzisiaj w salonie obejrzeć tego S-crossa, mieli wersję premium w brązowym (chociaż ja bym go bardziej nazwał ciemno pomarańczowym) kolorze
Na pewno na plus wygląd, szczególnie z przodu robi bardzo dobre wrażenie. Aż trudno uwierzyć, że rozmiarowo to jest to samo, wygląda co najmniej na klasę większy samochód.
Tył mi się mniej podoba, chociaż te lampy na żywo robiĄ lepsze wrażenie niż na zdjęciach
Środek w 90% jest taki sam, chociaż są zmiany takie jak nowy wyświetlacz i lepsze materiały na desce rozdzielczej, bagażnik jest również identyczny, podwójna podłoga i dwie kieszenie z boku.
Światła to pełne ledy, natomiast są to zwykłe ledy, nie ma żadnych matrycowych funkcji
Według sprzedawcy aktywny tempomat ma działać do pełnego zatrzymania
Samochód nawet z automatem ma zwykły ręczny hamulec, nie ma żadnego auto holda
Wyświetlacz w wersji premium to 7 cali, ma całkiem niezłą rozdzielczość, w końuc dane samochodu takie jak spalanie są na wyświetlaczu, działał on całkiem sprawnie, chociaż wygląd systemu nie jest bardzo nowoczesny. Podobno jest bezprzewodowy apple car play aczkolwiek sprzedawca mówił, że nie udało się im go uruchomić (samochód mieli dosłownie od paru godzin) - mam nadzieję, że rzeczywiście jest on również w wersji 7 cali, a nie tylko 9. Kamera cofania ma przeciętną jakość, ale wystarczającą, szkoda, że nie ma szerszego kąta.
Zegary są zdaje się takie same jak w vitarze, patyczki są dalej, ale biorąc pod uwagę, że teraz sporo paremetrów jest na wyświetlaczu głównym to nie powinno to bardzo przeszkadzać. Nie ma opcji zegarów cyfrowych.
Kierownica w wersji premium również ma łopatki do zmiany biegów.
System bezkluczykowy to dalej przyciski na klamkach
W końcu klapa bagażnika jest solidnie zamocowana i nie trzaska przy zamykaniu
Wersja 1.5 hybryda ma się pojawić w przyszłym roku, ale na ten moment nieoficjalne wiadomości są takie, że to będzie słabszy (i bardziej oszczędny) silnik. Nie planuje się mocniejszych jednostek
Nie ma opcji ładowarki bezprzewodowej w żadnej wersji
Niestety dalej nie ma nawiewu na tył, moim zdaniem spory minus
Jak dla mnie jeżeli ktoś szuka AT 4x4 to w tej cenie to najlepsza opcja, za 120 tysięcy ma się bardzo bogato wyposażony samochód, trudno w tej cenie o konkurencję, natomiast jeżeli komuś 4x4 nie jest potrzebne to jak kolega wyżej napisał jest sporo innych nowszych konstrukcji.