Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-06-2025, 05:16

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 511 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Plastików w c crosie nie ogladalam. Jest tak samo plastikowo jak w poprzednim moim samochodzie i nieco bardziej, nieco, ciut, tycio wiecej, niz w najnowszej rav 4 , najbardziej wypasionej wersji. Wczoraj cały dzien jexdzilam i staranie obejrzalam i podotykalam. Do uwag kolegow dotyczacych zaslepki i wylaczania systemu start-stop, dorzucę jeszcze niemoznosc wyboru tapicerki. Lubie jak w środku jest jasno, jestem zatem na etapie poszukiwania odpowiednych pokrowcow, bo mnie przytlacza ta ponurosc. A dzwi, przy odbiorze auta faktycznie xle się zamykaly, ale po tygodniu jest juz ok. Ulozyly sie :)

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
mayya pisze:
Mnie bardziej wkurza niemożność stałego wyłączenia systemu Start-Stop poprzez ustawienia użytkownika, a jedynie zmiana w trzech trybach, która mało co daje.

To dziwne co piszesz, bo jest przycisk do całkowitego wyłączania tego systemu na desce rozdzielczej.
Trzy tryby do wyboru są w przypadku TPMS.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

mayya pisze:
Daj linka do tego testu.
Co do trzaskania to w nowym szczelnym samochodzie z zamkniętymi wszystkimi drzwiami to raczej normalne.

1. Nie ma w sieci. Auto Moto w ogóle nie ma chyba swojej strony.
2. W SX4 nie trzeba trzaskać, choć jak wiozę kogoś, kto jeździ droższym samochodem, to muszę czasem mówić "mocniej" ;) bo same się jednak nie zamykają.

Tytuł:

W Sedici drzwi zamykały się nie tyle "lepiej", a raczej "drożej" ;) po wygłuszeniu ich matami bitumicznymi. Stały się nieco cięższe, a co za tym idzie bardziej bezwładne. Zamykały się bez tego "puszkowatego" dźwięku. Zabieg prosty i niedrogi, a efekt przyjemny. :)

Tytuł:

Avalanche pisze:
mayya pisze:
Mnie bardziej wkurza niemożność stałego wyłączenia systemu Start-Stop poprzez ustawienia użytkownika, a jedynie zmiana w trzech trybach, która mało co daje.

To dziwne co piszesz, bo jest przycisk do całkowitego wyłączania tego systemu na desce rozdzielczej.
Trzy tryby do wyboru są w przypadku TPMS.

W Vitarze możesz wyłączyć na jeden cykl jazdy. Po ponownym uruchomieniu silnika znowu masz aktywny Start-Stop. W ustawieniach masz trzy tryby tego systemu: Comfort, Standard, Eko. Stałego wyłączenia nie ma. Co do TPMS to się zgadza.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

mayya pisze:
W Vitarze możesz wyłączyć na jeden cykl jazdy. Po ponownym uruchomieniu silnika znowu masz aktywny Start-Stop.

Podobnie jak z ESP?

To powinno wystarczyć. A na czym polega problem?
Niedługo przetestuję Vitarę, to sprawdzę jak to działa.

Tytuł:

Avalanche pisze:
mayya pisze:
W Vitarze możesz wyłączyć na jeden cykl jazdy. Po ponownym uruchomieniu silnika znowu masz aktywny Start-Stop.

Podobnie jak z ESP?

To powinno wystarczyć. A na czym polega problem?
Niedługo przetestuję Vitarę, to sprawdzę jak to działa.

Problem polega na tym, że chciałbym wyłączyć ten system na stałe, a nie mogę :)
Jeżdżę Vitarą codziennie, więc jakąś opinię mam już wyrobioną.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Halszka pisze:
Plastików w c crosie nie ogladalam. Jest tak samo plastikowo jak w poprzednim moim samochodzie i nieco bardziej, nieco, ciut, tycio wiecej, niz w najnowszej rav 4 , najbardziej wypasionej wersji.

Toyota RAV4 ma deske rozdzielcza pokryta skora. ..
Ogladalem Vitare w salonie i faktycznie plastik nie jest najwyzszej jakosci. Moze nie tandetny ale kiepski. Wszystko jest twarde i man wrazenie ze w SX4/Sedici bylo lepiej. Moze PO zainstalowaniu tych kolorowych plastikow bedzie lepiej.
Fajne jest to, ze widac koniec/poczatek mask I i wiadomo dokladnie gdzie zaczyna sie Vitara.

Tytuł:

Tej skóry jest niedużo. Reszta to twarde plastiki, choć moze podlokietnik ma cos wsponego z miekkoscia, ale nie wiem czy to juz miekki plastik. Nigdy takowych nie widzialam lub nie zwrocilam uwagi. W kazdym razie rav4 kosztowała 2x tyle co moja vitara, wiec .....nie mam powodow do wybrzydzania.

Tytuł:

Jesteśmy niestety skazania na ekologię. Plastiki mają "najpierw" być łatwe w recyclingu, a dopiero potem ładne i przyjemne w dotyku. Jak miałem Golfa GTI z 1990r, to deska miała kilka warstw (jakaś pianka i ze dwie warstwy tworzywa na stelażu ), w dzisiejszych autach to po prostu kawał plastiku z wtryskarki, który będzie łatwo do tej wtryskarki wrzucić, aby wyprodukować nowy kawał plastiku do nowego modelu. Jedyna różnica jaką można zauważyć, to precyzja z jaką wykonana jest forma dla tegoż kawła plastiku i z jaką starannością zostanie on zmontowany w samochodzie. Moim zdaniem obkładanie tego plastiku jakimiś wynalazkami typu skóra z plastikowej krowy czy inne "pseudokarbony", niewiele dają, a komplikują tylko pielęgnację :(
Jak ktoś chce mieć ładnie i przyjemnie wykończone wnętrze, to musi kupić auto z segmentu premium , czyli przynajmniej 100% droższe niż nasze. :(

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

mayya pisze:

Ale nadal nie wiem dlaczego :)

Ja jestem ciekaw czy ten RBS da się wyłączyć, bo jak coś mi ma "pipać" za każdym razem jak uzna, że obiekt przed samochodem hamuje (w tym pewnie stałe elementy infrastruktury i może mijane auta na wąskich drogach), to dziękuję ;)

Tytuł:

Avalanche pisze:
mayya pisze:

Ale nadal nie wiem dlaczego :)

Ja jestem ciekaw czy ten RBS da się wyłączyć, bo jak coś mi ma "pipać" za każdym razem jak uzna, że obiekt przed samochodem hamuje (w tym pewnie stałe elementy infrastruktury i może mijane auta na wąskich drogach), to dziękuję ;)

Nie mam przekonania do start-stop (szkoda rozrusznika). RBS można wyłączyć, ale też na jeden cykl pracy silnika. Reaguje on faktycznie na sytuacje, które opisałeś (kilka razy już mnie zaskoczył).

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Przekleństwa automatyki ;)

Co do rozrusznika, to nie ma obaw - na pewno zostało to przewidziane w projektowaniu. Nawet akumulatory w samochodach z tym systemem są inne (trzeba sprawdzić czy w Vitarze też).

Tytuł:

Tak, akumulator jest mocniejszy. Tak mnie poinformowal pan w salonie. Poinformowal również, ze rozrusznik jest przewidziany na 180 tys. uruchomien, chyba ze źle zapamietalam. Nie wiem ile wody musi uplynac, aby to sie ziscilo. Oczywiscie mozna orientacyjnie policzyc. Mnie zaczyna juz wchodzic w pamięć mięśniową ;);) naciskanie guziczka wyłączającego, więc za niedlugo problem zniknie.

Tytuł:

Halszka pisze:
Tak, akumulator jest mocniejszy. Tak mnie poinformowal pan w salonie. Poinformowal również, ze rozrusznik jest przewidziany na 180 tys. uruchomien, chyba ze źle zapamietalam. Nie wiem ile wody musi uplynac, aby to sie ziscilo. Oczywiscie mozna orientacyjnie policzyc. Mnie zaczyna juz wchodzic w pamięć mięśniową ;);) naciskanie guziczka wyłączającego, więc za niedlugo problem zniknie.

Czyli na jakieś 10 lat :)
BTW jaką masz wersję?

Tytuł:

Premium bez allgrip w kolorze czarnym+ dojazdówka +tylne czujniki parkowania +pakiet miejski,

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Do wyboru takie ładne pomarańcze, turkusy i miksy, a tu taki "niekobiecy" kolor? ;) :]

Tytuł:

Halszka pisze:
Premium bez allgrip w kolorze czarnym+ dojazdówka +tylne czujniki parkowania +pakiet miejski,

Ja mam Premium Allgrip grafit + dojazdówka + zegarek :)

Ostatnio zmieniony 19-04-2015, 20:27 przez mayya, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:

Avalanche pisze:
Do wyboru takie ładne pomarańcze, turkusy i miksy, a tu taki "niekobiecy" kolor? ;) :]

Na te miksy trzeba pół roku czekać :D

Tytuł:

mayya pisze:

Tak z ciekawości, to ile zegarek kosztuje? I czy mają do wyboru tą japońską wersję z "krzeczkami" ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Halszka pisze:
... akumulator jest mocniejszy. Tak mnie poinformowal pan w salonie. Poinformowal również, ze rozrusznik jest przewidziany na 180 tys. uruchomien ...

Pan w salonie pewnie sam nie wierzy w to co opowiada, albo czerpie takie informacje z Radia Erewan...

mayya pisze:
Czyli na jakieś 10 lat :)

180 tys. uruchomien w ciagu 10 lat odpowiadaloby ok. 50 uruchomieniom dziennie, wliczajac w to wszystkie niedziele i swieta...
Zaryzykuje stwierdzenie, ze takiego obciazenia nie wytrzymalyby nawet czesci eksploatacyjne lepszych marek i to z czasow gdy konstruowaniem samochodow nie zajmowali sie jeszcze ksiegowi...
Swoja droga, bardziej interesowaloby mnie, na ile cykli wylaczenia obliczono ten przycisk deaktywujacy i czy mozna go otrzymac jako czesc zamienna bez koniecznosci wymiany calej przynaleznej wiazki kablowej, sterownika i kompletu sensorow...

Tytuł:

macioo pisze:
mayya pisze:

Tak z ciekawości, to ile zegarek kosztuje? I czy mają do wyboru tą japońską wersję z "krzeczkami" ?

280 PLN niezależnie od wersji. Japan style jest dostępny :)

Tytuł:

Szczerze mówiąc to chciałam inny kolor niż czarny, bo już mi się opatrzył w poprzednim samochodzie, ale te mixy i tak nie pasują mi do torebki, co najwyżej do koloru paznokci, a to stanowczo za mało :) :)
Podobał mi się kolor Savanah, czy jakoś tak, ale dobrze, że się nie zdecydowałam, bo się potem okazało, że nieco inaczej wygląda na żywo niż w katalogu i już mi się mniej podobał. A czekać na kolor mogłam, jakoś ostatnio cierpliwa się zrobiłam. Niemniej cieszę się że już śmigam moim zgrabnym, czarnym, chromowanym autkiem i daję radę nawet bez allgripa. Może następnym razem kupię już z 4x4, bo podoba mi się w Ravce.

A co do przycisku start i stop. Nie używam, więc nie mam problemu.
Interesuje mnie natomiast, z jakich przyczyn jest wprowadzony ten przegląd po 1 tys. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałam. Panowie z większą wiarą i nie czerpiący wiedzy z radia Erewan na pewno mi rozjaśnią ten problem. Z góry dziękuję. :) :)

Szkoda, najnormalniej przeoczyłam ten zegarek, ta zaślepka jest taka sobie.

Tytuł:

Halszka pisze:
Szczerze mówiąc to chciałam inny kolor niż czarny, bo już mi się opatrzył w poprzednim samochodzie, ale te mixy i tak nie pasują mi do torebki, co najwyżej do koloru paznokci, a to stanowczo za mało :) :)
Podobał mi się kolor Savanah, czy jakoś tak, ale dobrze, że się nie zdecydowałam, bo się potem okazało, że nieco inaczej wygląda na żywo niż w katalogu i już mi się mniej podobał. A czekać na kolor mogłam, jakoś ostatnio cierpliwa się zrobiłam. Niemniej cieszę się że już śmigam moim zgrabnym, czarnym, chromowanym autkiem i daję radę nawet bez allgripa. Może następnym razem kupię już z 4x4, bo podoba mi się w Ravce.

A co do przycisku start i stop. Nie używam, więc nie mam problemu.
Interesuje mnie natomiast, z jakich przyczyn jest wprowadzony ten przegląd po 1 tys. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałam. Panowie z większą wiarą i nie czerpiący wiedzy z radia Erewan na pewno mi rozjaśnią ten problem. Z góry dziękuję. :) :)

Szkoda, najnormalniej przeoczyłam ten zegarek, ta zaślepka jest taka sobie.

Czyli masz włączony start-stop? Mnie to ciągłe gaśnięcie wkurza.
Po 1 tys. km wymieniają tylko olej i filtr (płacisz tylko za materiały - około 300 PLN). Podobno po dotarciu olej należy wymienić, dyskusji nie ma - pieczątka musi być :)
Zegarek możesz dokupić - kabelki są na pokładzie. Ja dostałem w pakiecie gratisów.

Tytuł:

Chodziło mi, że mam wyłączony. Odpalam silnik i wyłączam ten system. Też mnie wkurzało to ciągłe gaśnięcie, a poza tym, obawiam się że ten rozrusznik padnie mi zbyt szybko. Paląca się lampka mi nie przeszkadza.

Zegarka na razie nie dokupię, bo mam w planach zamontowanie haka i zakup platformy na rowery, więc budżet na razie rozplanowany :) A za jakiś czas pewnie emocje mi opadną i kupię sobie..... torebkę :) Zobaczymy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 511 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00