Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 20-06-2025, 20:12

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 68 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Powłok jest kilka rodzajów i przynajmniej dwóch liczących się (według warsztatu) producentów. Jeśli byłoby tak prosto jak mówisz, to różnica ceny pomiędzy jednym a drugim rodzajem powłoki rzędu 800pln, to skąd? Skoro robocizna i technologia nakładania ta sama i producent też ten sam? Są powłoki ceramiczne nawet za 200pln.
Co do samego wspomnianego warsztatu, to:
- nie musiał mnie specjalnie zachęcać, bo na brak klientów nie narzekają, (mają kolejkę na kilka tygodni), nawet swojej strony nie mają poza FB
- rozmawiałem już w życiu z wieloma fachowcami i potrafię rozpoznać kiedy ktoś chce mnie naciągnąć na siłę
- Zdaję sobie sprawę, że duża część tej kwoty to zarobek firmy (jednak na pewno to nie 85%)
- trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, m.in. brak konkurencji, dwa dni pracy, wiedza.
Każdy kto próbował swoich sił w polerowaniu aut bez doświadczenia, wie jak to się kończy :] takie eksperymenty można sobie robić na starym Golfie za 5kpln, a nie na furach za kilkaset tysięcy (takie też tam są robione). To wszystko kosztuje. Z mojej strony mogę powiedzieć, że gdyby ktoś mi preparat do powłoki dał za darmo (a nawet dołożył do tego kasę) sam bym sie nie zabrał za temat. :] Podobnie jak bym sam wyrostka nie zoperował. :]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: TM3 LR Highland
Jedna z najlepszych powłok na rynku, Gyeon
http://detailingshop.pl/mobile/GYEON_MOHS_30ml

Sam sobie odpowiedz ile zarabia zakład..

Ex Splash Comfort 1.2 86 KM LPG 2009

Tytuł:

Tego akurat nie widziałem u nich. Nie pamiętam tamtych nazw firm. Nigdy wcześniej się tym nie interesowałem więc firmy są mi nieznane. Jeżeli jest jak piszesz, to skąd w takim razie różnica kilkuset złotych w przypadku nakładania dwóch różnych wyrobów tej samej firmy?
Z resztą nie zmienia to faktu, że trzeba włożyć dużo pracy popartej wiedzą i doświadczeniem. Już samo przygotowanie auta do nałożenia powłoki to wyzwanie. Zwłaszcza na współczesnych lakierach, które są supercienkie i rysują się od patrzenia na nie. :/

Tytuł:
Awatar użytkownika

Suzuki: S-cross Allgrip CVT
Remote pisze:
Jedna z najlepszych powłok na rynku, Gyeon
http://detailingshop.pl/mobile/GYEON_MOHS_30ml

Sam sobie odpowiedz ile zarabia zakład..

Komplet farb olejnych np Talensa i blejtram + kilka jeszcze rzeczy też można kupić za kilkaset złotych.
Ale "zrobić" z tego porządny obraz... Ja się nie podejmuję.

Tytuł:
Awatar użytkownika

tarant2 pisze:
... Ja się nie podejmuję.

Chodzi mi tylko o to "za ile ktoś się podejmuje" :)
Moim zdaniem powłoki kwarcowe/ceramiczne to najdrożej wycenione usługi na rynku od kilku lat...

Tytuł:

Pewnie dla tego, że jak wspomniałem mała konkurencja. Normalne prawo ryku. Nie jest to działalność typu pranie tapicerki, gdzie najwyżej powiesz: "sorki, nie doprało się, nic nie kasujemy", tutaj spierniczenie lakieru na Cayenne albo jakieś S-classe 500, to może oznaczać poważne kłopoty.
W promieniu 100km ode mnie poza BMS w Toruniu jest jeszcze jedna firma w 3M, którą polecają klienci. Wszystkie inne to loteria.

Tytuł:

W nowym katalogu na 2015 roku S-Cross ma nowy grill, taki jak na czeskim rynku. Ale jeśli dobrze rozumem tylko w wersji XLED. Wygląda to dużo, dużo lepiej, tak to auto powinno wyglądać. Ciekawe ile by kosztowało wstawienie takiego nowego grilla do wersji z grillem starego typu? Piszą, że ten nowy jest zintegrowany z Radar Brake Support.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dużo lepiej? Paskud zawsze zostanie paskudem ;)

Cud z Photoshopu:
Katalog
2014:
Obrazek
2015:
Obrazek

Gdzie jest dach?!! :D

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Wygląda na to, że tylko w wersji z RBS, więc musi to mieć jakiś związek.

Tytuł:

No, bez przesady, od razu paskud. Z boku i z tyłu to przecież bliźniak Qashqaia I. A nowy grill likwiduje problem tych linii tak dosłownie nieszczęśliwie biegnących między reflektorami, nadaje wreszcie temu modelowi jakiegoś wyrazu.
Dziwię się, że Suzuki nie chce dać go od najniższej wersji wyposażenia, przecież to jakieś groszowe oszczędności na tym kawałku plastiku, który im widać zalega w magazynach, a nowy od razu lepiej wygląda i w reklamie i na katalogach.
Suvy i crossovery to segment, gdzie wygląd jest ogromnie ważny, kobiety są wszak bardzo ważnym targetem dla takiego Qashqaia, a popularność wśród kobiet decyduje o sukcesie rynkowym Sportage. Samo Suzuki to rozumiało promując kolor crystal lime. No ale takiego marketingowego strzału w dziesiątkę jak reklama Swifta z Joanną Brodzik nie udało się powtórzyć.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dochodze do wniosku, ze S-cross jest bez sensu Co potwierdzaja wyniki sprzedazy. NA Co komu star a wersja Qashqaia? Nie ma w tym aucie zadnych nowoczesnych systemow bezpieczenstwa i do tego zabrali silnik diesla i czesc kolorow! Jedynym atutem to cena NA wyprzedazy Bo regular a to porazka.
Nic dziwnego, ze kolejki ustawiaja sie PO Vitare.

Tytuł:

Może dla Ciebie bez sensu, dla mnie z sensem ;) To, że większosci samochód nie pasuje, to jeszcze nie znaczy, że jest bez sensu, bez przesady.
Dla mnie Qashqai odpada, bo diesla nie chcę, z kolei chcę 4x4, które w Kaszkaj ma tylko w dieslu, więc po temacie.

Tytuł:

O to, to, właśnie Yaga miałem napisać. Gdyby ktoś nie napisał, to bym na gril nie zwrócił uwagi. Nie widzę nic paskudnego w nim. Też uważam że Kaszkaj i S-cross nie są dla siebie konkurencją. Zaś który jest ładniejszy to kwestia gustu, a z gustem jak z tyłkiem, każdy ma własny. :]
Nigdy nie lubiłem takich kategorycznych wypowiedzi. Rozumiem ocenę rozpoczynająca się od słów: "moim zdaniem S-cross..." ale zdanie "S-cross to pskud i do tego drogi..." odbieram dość osobiście. W domyśle mam, że osoba tak wyrażająca opinię ma mnie za frajera i idiotę,który dał masę kasy za coś tak paskudnego. Tak to odbieram i już. A mnie się mój S-cross podoba i już i ten kolor niepraktyczny też mi się podoba. I nic komu do tego. :] I jak mniemam jest nas więcej :]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale on jest dość drogim paskudem :D I go lubię, moja Żona też.

Tytuł:

macioo, no, ja też nie lubię takich kategorycznych wypowiedzi ;)

tarant2, dlaczego drogi? No na serio nie wiem, czy znajdę tańsze auto spełniające parametry wszystkie parametry S-Crossa w niższej cenie. Przy czym mnie osobiście zależy na benzynie, automacie, dobrym 4x4 i długości typu maks 4,4, bo trzeba to gdzieś parkować ;)
Pewnie w opcji 2WD jest więcej możliwości, ale to akurat odpada.

Tytuł:
Awatar użytkownika

No "dość" napisałem, nie bardzo. Ale że paskudem, to nie zaprzeczyłaś. Mi z przodu kojarzy się z nabombanym żółwiem ;)

Obrazek

Tytuł:

Tarant puścił oczko ;) w 'prowokacyjnym' poście. O gustach się nie dyskutuje, ale prototyp miał wg mnie ładniejsze i prostsze światła. Co do zalet to scross ma ich bardzo dużo. Bagażnik w wersji 4wd jest taki sam jak w 2wd i to jest genialne. Wnętrze jest przyjemne, bagażnik duży. .tylko te przednie światła mnie nie przekonują. Yaga pisała kiedyś że genialnie oswieltaja drogę (całkiem mozliwe ze przez ten dziwaczny kształt) . Żony nie przekonałem do tego auta: bo szyba za bardzo pochylona, niski i te lampy z przodu cyt:jak u smoka :) . Dla żony cvt lub automat musi być. Z GV już się pożegnałem , bo montaż lpg to duży kłopot i kolejny stres dla mnie. Czekamy na scrosa w wersji mini czyli vitare z cvt. Ponieważ cena wysoka poczekamy jeszcze z 10 miesięcy.
Do właścicieli nowych scrossow: jednego Wam zazdroszczę: zapachu nowego auta :)
..swoją drogą ta fota żółwia świetna :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Vitara nie będzie miała CVT. Będzie tradycyjny sześciobiegowy automat albo dwusprzęgłowy (?).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Yaga7 pisze:
Może dla Ciebie bez sensu, dla mnie z sensem ;) To, że większosci samochód nie pasuje, to jeszcze nie znaczy, że jest bez sensu, bez przesady.
Dla mnie Qashqai odpada, bo diesla nie chcę, z kolei chcę 4x4, które w Kaszkaj ma tylko w dieslu, więc po temacie.

Dobrze mówi. Jeżdżę SX-em od 2007 i drugim modelem od 2014, spełniają moje oczekiwania i jestem zadowolony z wyboru. Wiadomo, że tylko nazwa jest wspólna ale oba spełniają swoje zadania. Krótko, polecam.

Tytuł:

Czemuż to auto miałoby być bez sensu? Raczej spotyka się pogląd, że suvy w ogóle są bez sensu, bo są małe, drogie i udają terenówki nie mając 4wd. S-Cross jest tani, ma 4wd, jest mały, ale w środku ma jak ma tę klasę bardzo dużo miejsca, co udowodnił test zeszłorocznego poradnika dla kupujących suvy magazynu motor. S-Cross wygrał tam w cuglach m.in. z Qashqaiem I. Z Qasqaiem II przegrał ostatni test porównawczy w motorze, ale dziwna tam była punktacja, w tych samych kategoriach dostał mniej pkt, niż w teście poprzednim. Żadne inne auto nie daje tyle za taką cenę, w szczególności wersja allgrip. Z tym systemem to auto nabiera właśnie więcej sensu niż np. najpopularniejszy u nas suv czyli Sportage 2wd z 1,6 benzynowym. S-Cross jest inny, niż konkurencja, ma silnik wolnossący, mało pali, tanie 4wd , świetną cenę w stosunku do wyposażenia. Dla mnie miał bardzo dużo atutów i w cenie wyprzedażowej nie ma konkurencji. Auto jest proste i to dla mnie duża zaleta. Wygląd taki sobie, ale reszta zalet mnie do niego przekonała. Jest jak dla mnie skrojony - silnik, spalanie, możliwości 4wd, przestronność, bagażnik. Czas pokaże, czy się nie pomyliłem, ale to czysty racjonalizm, czyli właśnie sensowność tego auta decydowały o jego wyborze..

Tytuł:

U nas też wygrał racjonalizm, bo fakt faktem, że wizualnie wolę nową Vitarę, pysk S-crossa jest taki sobie (ale paskudem to bym go nie nazwała :D), natomiast na pewno jest to auto doskonale dopasowane do naszych potrzeb :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nowy grill jest zdecydowanie lepszy. Bedzie jak w Civicu 8gen gdzie wszyscy zmieniali tzw akwarium na grill od wersji GT.

Obrazek

Ex Splash Comfort 1.2 86 KM LPG 2009

Trwa dyskusja na temat zalet i wad S-Crossa.
Jak podejrzewam, znaczna część użytkowników SX4 oczekuje na zakup "scrosa w wersji mini czyli vitare" licząc na obniżke ceny.
Przypominam, że takim hitem przed paroma laty był SX4.
Na zakup SX4 w 2008 czekałem 6 m-cy. I cieszyłem się, że go dostałem.
A o żadnej obniżce ceny nie było mowy. Co najwyżej można było liczyć na parę gratisów.
Pzdr.
Rom.
SX4 4W4

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szanowni Panstwo
Ja jak i zapewne Tarant2 napisalismy wlasne opinie i many do tego prawo (i nie musimy pisac za kazdym razem 'w mojej opini' Bo to jest oczywiste). Jezeli nie podoba Nam sie cos w tym aucie czy poddajemy w watpliwosc pewne jego cechy to wypowiadamy sie w dyskusji. Prosze nie dorabiac 'filozofii' i nie dodawac czegos czego nie napisalem ani nie mialem nawet na mysli. Jezeli wg mnie auto jest wizualna podrobka Qashqai-a, poziom techniczny (mechaniczny i elektroniczny) z roku 2006 (SX4/Sedici) to wg mnie nie jest on wart tych pieniedzy (no Mona sie zastanowic and wyprzedaza - blisko 20 tysi nie chodzi piechota). Kazdy wydaje swoja pieniadze jak chce i nic mi do tego. Absolutmie. Jezeli komus S-cross pasuje to OK.
Dopiero w tym roku pojawil sie radar do tempomatu. A gdzie pozostale system? Nie chve ich wszystkich wymieniac Bo list a dluga...
Zabrali diesla i pozostal 1 silnik! Jak dawn temu w Syrenie Konkurencja zostawila Suzuki daleko w tyle. Niestety. Sprzedaz jest lichutka, malo kupuja S-crossy i stad take due obnizki zapewne. Ja widzialem 2 razy S-crossa NA ulicy. Jak pojawil sie SX4 by lo ich duuuzo wiecej. Take wiec w mojej opini S-cross nie bedzie liderem sprzedazy Suzuki - ma NA to szanse Vitara. Zobaczymy za rok.
PS. Mojej zonie bardziej podoba sie S-cross. Rozwod gotowy :-)))))))))

Tytuł:

U mnie jest tak : żonie się wybitnie nie podoba, ja widzę w tym aucie tylko funkcjonalność. Wymiana opon na h=65 i jest od biedy dla mnie akceptowalny. To chyba tak jak małżeństwo z brzydką i bogatą babka. W końcu pokochasz wygodę ;) ;).

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 68 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00