Marek61 pisze:
Witam.Pytasz o olej.W swoim zmieniłem na Olej do automatycznej skrzyni biegów MANNOL O.E.M. 8216 for CVT MN8216-20 . Ma spec.dopuszcz. od Suzuki.Robił to mechanik fachowiec od automatycznych skrzyn biegów.Na razie przejechałem zbyt mało km ,żeby ocenić czy nie nastąpiły jakieś zmiany.W Twoim przypadku to pewnie awaria sterownika,tylko skąd przyrost stanu oleju? Sam użytkuję SX4 S-cross dopiero od miesiąca.Napisz jak radzisz sobie z tym problemem.
Już jestem mądrzejszy. Wymieniłem olej w skrzyni metoda statyczna , wyleciało 2.5 litra , potem wlałem tyle samo. Olej jak smoła czarny i gesty czyli dlugoooo jedzone . Potem zrobiłem 60 km wróciłem na kanał spuściłem olej , około 2.7 litra i wlałem znowu nowy i w sumie tylko 2 litry bo faktycznie było go za dużo. Olej znowu po zlaniu był czarny ale bardziej leisty. Ogólnie tej metodzie zlewasz 60%.za miesiąc znowu wymienię olej w skrzyni i myślę że będzie już super. A co zauważyłem po zmianie oleju ? A to że obroty spadły z 2.000 na 1.500 czyli coś to zmieniło i płynniej zmienia biegi i śmiga autko , czujnik też wymylem od oleju w skrzyni.