Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 15-06-2025, 04:09

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Suzuki SX4 s-cross
Witam, jestem nowym posiadaczem Suzuki. Zrobiłem autkiem wczoraj 600 km, wszystko spoko ale w trakcie jazdy zauważyłem, że samochód ma problem ze zmianą biegów i generowaniem momentu obrotowego (uczucie jakb w manualnej skrzyni jak się wciśnie sprzęgło i dodaje gazu). Po przejechaniu 550 km zapalił się CHECK oraz zębatka ustawień. Pojechałem na najbliższy serwis, podlączyli Suzuki pod komputer i się okazało, że jest błąd P0841. Kolejno sprawdziłem olej w skrzyni biegów i oleju jest więcej jak powinno być a poza tym jest koloru czarnego. Sprzedający mówił mi, że powinienem zmienić oleje w tym olej ze skrzyni biegów bo nie wie kiedy był wymieniany, możliwe że przy 120.000. Teraz na liczniku jest 192.000 km. Nie mam tutaj gdzie teraz jestem zaufanego mechanika a poza tym mówili mi, że muszę poczekać minimum tydzień a ja muszę wracac do domu kolejne 600 km. Z tego co wyczytałem to można jeździć z tym błędem. Czy ktos miał jeszcze taka usterkę? Ponadto zwracam się z prośbą o informację jak wymienić olej w skrzyni biegów, co kupic do wymiany, jaki dokładnie olej i jak wygląda cała procedura/ przebieg wymiany oleju. Posiadam w domu kanał, ojciec już nieraz w swoim autoamcie w Mercedesie wymieniał olej w skrzyni biegó i chcielibyśmy sami to zrobić. Pytanie co kupic, jaki olej, jak wymienić i tu proszę o jakąś instrukcję lub najlepiej filmik ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć. Pozdrawiam

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Suzuki: sx4 s-cross
Witam.Pytasz o olej.W swoim zmieniłem na Olej do automatycznej skrzyni biegów MANNOL O.E.M. 8216 for CVT MN8216-20 . Ma spec.dopuszcz. od Suzuki.Robił to mechanik fachowiec od automatycznych skrzyn biegów.Na razie przejechałem zbyt mało km ,żeby ocenić czy nie nastąpiły jakieś zmiany.W Twoim przypadku to pewnie awaria sterownika,tylko skąd przyrost stanu oleju? Sam użytkuję SX4 S-cross dopiero od miesiąca.Napisz jak radzisz sobie z tym problemem.

Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara S 4WD AT
Luksone pisze:
samochód ma problem ze zmianą biegów
Ale ta skrzynia to CVT, nie ma biegów (tylko wirtualne).

DS pisze:
Luksone pisze:
samochód ma problem ze zmianą biegów
Ale ta skrzynia to CVT, nie ma biegów (tylko wirtualne).
. To były moje odczucia.

Ostatnio zmieniony 17-09-2024, 18:55 przez Luksone, łącznie zmieniany 1 raz.

Marek61 pisze:
Witam.Pytasz o olej.W swoim zmieniłem na Olej do automatycznej skrzyni biegów MANNOL O.E.M. 8216 for CVT MN8216-20 . Ma spec.dopuszcz. od Suzuki.Robił to mechanik fachowiec od automatycznych skrzyn biegów.Na razie przejechałem zbyt mało km ,żeby ocenić czy nie nastąpiły jakieś zmiany.W Twoim przypadku to pewnie awaria sterownika,tylko skąd przyrost stanu oleju? Sam użytkuję SX4 S-cross dopiero od miesiąca.Napisz jak radzisz sobie z tym problemem.

Już jestem mądrzejszy. Wymieniłem olej w skrzyni metoda statyczna , wyleciało 2.5 litra , potem wlałem tyle samo. Olej jak smoła czarny i gesty czyli dlugoooo jedzone . Potem zrobiłem 60 km wróciłem na kanał spuściłem olej , około 2.7 litra i wlałem znowu nowy i w sumie tylko 2 litry bo faktycznie było go za dużo. Olej znowu po zlaniu był czarny ale bardziej leisty. Ogólnie tej metodzie zlewasz 60%.za miesiąc znowu wymienię olej w skrzyni i myślę że będzie już super. A co zauważyłem po zmianie oleju ? A to że obroty spadły z 2.000 na 1.500 czyli coś to zmieniło i płynniej zmienia biegi i śmiga autko , czujnik też wymylem od oleju w skrzyni.

Suzuki: sx4 s-cross
Ciekawy sposób.Dało mi to do myślenia na przyszłość.Skrzynia CVT mieści ponad 6 litrów oleju.I teraz zastanawia mnie co mógł za jednym razem wymienić statycznie (bo nie było u mnie dynamicznej) mechanik? 2-2,5 litra? Pewnie tak.Zapewne jeżdżę z podrasowanym szlamem.Podoba mi sie Twoja metoda na sukcesywną "podmianę" oleju.Trudno jest to zrobić? Dzięki za przedstawienie ciekawego sposobu.Człowiek ciągle sie czegos nowego uczy.Aha...Jaki olej zastosowałeś?

Suzuki: SX4 S-CROSS 1,4 AT
Luksone pisze:
...oleju jest więcej jak powinno być...

Tak dla pewności tylko zapytam czy aby na pewno sprawdzałeś poziom oleju na uruchomionym silniku i przy rozgrzanym oleju w skrzyni ?

Tak , przed wymianą oleju zrobiłem 50 km żeby się rozgrzał , potem zlewasz go. W zasadzie wystarczy zdjąć obudowę spod auta i masz skrzynie i z niej odkrecasz jedna śrubkę i zalewasz , a wlewasz nowy olej tam gdzie sprawdzasz poziom oleju, kup sobie taki specjalny lejek. A olej to FEBI 27975.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00