Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 31-07-2025, 19:19

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Koledzy sporo piszecie o klopotacch z rozrzadem,o kosztach czesci i wymiany. Moze ktos potrafi powiedziec mi po jakim przebiegu nalezy wymienic rozrzad w silniku 2.0TD/RHW 16V DOHC/ GV-2004r, przebieg 92 tys km. W dwoch serwisach podano rozne informacje na ten temat: 90 tys km i 150 tys km a na forum wycztalem, ze w/g ksiazki - po 120 tys km. Ponadto w jednym z tych "serwisow" uprzejmy Pan nie byl pewny czy jest tam pasek czy lancuch rozrzadu.Na razie nie slysze objawow swiadczacych o potrzebie wymiany rozrzadu ale bede /juz jestem/ wdzieczny za precyzyjne informacje w tym zakresie. Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

W dieslu jest pasek.

Info o przeglądach możesz znaleźć tu: http://gadimex.suzuki.pl/zakres_przegladow.pdf. Piszą, że rozrząd wymieniać przy 120 kkm ale w cenniku proponują 90 albo 105 kkm: http://gadimex.suzuki.pl/cennik.pdf. Sam musisz wybrać jak dowiesz się ile ta przyjemność kosztuje. :roll:

Tytuł: pasek

W polskojęzycznej wersji instrukcji pisza 150 tysięcy, ja w swoim wymieniłem po 80 tysiącach i do dziasiaj załuje - jest jak nowy a zamiennik to kicha w porównaniu z oryginałem. Jakbym wiedział to bym nie wymieniał bo załuję. ALE - lepiej wymien jak masz kasę i to kup najlepsze zamienniki łącznie z pompą wody bo wymiana jest dość kłopotliwa i droga. Bo jak by miał pękanąć to.... właśnie.

Tytuł:

Koledzy, dziekuje za informacje chociaz nie do konca rozwialiscie moje watpliwosci. Przynajmnej wiem, ze w moim silniku jest pasek rozrzadu a wiec nie bedzie halasowal tak jak lancuch. W miedzyczasie w instrukcji do nowej GV wyczytalem, ze o terminie wymiany paska rozrzadu rozstrzyga stan licznika km lub liczba miesiecy, jakie uplynely od poprzedniego przegladu - w zaleznosci od tego, ktory z warunkow zostanie przekroczony wczesniej. W/g tej instrukcji pasek napedowy rozrzadu z napinaczem nalezy wymienic po 75 tys km lub po 60 miesiacach :brawo: Pozdrawiam Henry - czarna gv

Tytuł:

Witam, w zwiazku z brakiem jednoznacznego stanowiska co do przebiegu po ktorym nalezy wymienic rozrzad w silniku 2.0TD wolalem nie ryzykowac i po 93 tys wymienilem w serwisie suzuki rozrzad w mojej GV. Koszt wymiany - 1513 zl, w tym czesci-pasek,napinacz,kolo posrednie-913 zl /nie zachodzila potrzeba wymiany pompy wody ktora kosztuje 347zl/, robocizna-600zl, wbrew niektorym informacjom na forum nie zwala z nog i jest do zaakceptowania. Lepsze to niz stres, peknie nie peknie lub remont silnika. Pozdrawiam henry54 czarna GV :pa:

Tytuł:

Witam, w zwiazku z brakiem jednoznacznego stanowiska co do przebiegu po ktorym nalezy wymienic rozrzad w silniku 2.0TD wolalem nie ryzykowac i po 93 tys wymienilem w serwisie suzuki rozrzad w mojej GV. Koszt wymiany - 1513 zl, w tym czesci-pasek,napinacz,kolo posrednie-913 zl /nie zachodzila potrzeba wymiany pompy wody ktora kosztuje 347zl/, robocizna-600zl, wbrew niektorym informacjom na forum nie zwala z nog i jest do zaakceptowania. Lepsze to niz stres, peknie nie peknie lub remont silnika. Pozdrawiam henry54 czarna GV :pa:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00