Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 04-08-2025, 05:39

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: GRAND VITARA
witajcie

mam problem może ktoś mi pomoże otóż jakiś czas temu jechałem droga ekspresowo kiedy wyprzedzając inne auto zauważyłem spadek mocy przy 100km/h dodawałem gazu a auto tak jak by sie cofało po chwili temperatura płynu w chłodnicy urosła do granic wskaźnika, przejechałem tak może z 5km-7km do najbliższej stacji benzynowej, niestety nie mogłem sie zatrzymać na poboczu bo nie było na to wyznaczonego miejsca. Na stacji zauważyłem ze wyrzuciło mi cały płyn przez górna cześć chłodnicy rozszczelniła sie i aż kipiało na niej w kilku miejscach wypluwając płyn. Schłodziłem samochód dolałem płynu na zimny silnik i kolega zaholował mnie do mechanika on wymienił chłodnice i stwierdził że jest ok. Niestety nie było, przejechałem sie i jak tylko auto sie lekko zagrzało płyn zaczął rosnąc pod korek kipieć przez zbiornik i sie wylewał , dodam ze na zimnym był stan minimum w zbiorniku. Pojechałem do tego samego mechanika on stwierdził ze nie wie co może być powodem ja zasugerowałem ze może uszczelka pod głowicą, no to zrobił niby wymienił uszczelkę, głowica była na nowo planowana i stwierdził ze jest wszystko ok. Przejechałem sie 10km w aucie na zimnym silniku był stan płynu troszkę powyżej minimum jak sie zatrzymałem ze zbiornika wylewał sie płyn i dalej kipiało ale temperatura nie wskazywała na to ze sie może gotować. Mechanik twierdzi ze termostat jest w porządku nic sie z nim nie dzieje ale podpowiada ze może jest pęknięty blok silnika albo źle została naprawiona głowica.

pomóżcie proszę jestem juz 4 tygodnie bez samochodu i szczerze mówiąc mam już dość wydawania tak dużej kasy.

może ktoś z was miał taki sam problem

Modedit - korekta tematu - czoboki

Suzuki: GRAND VITARA
nie dodałem ze mam suzuki grand vitara z 2006r diesel 1,9 130KM

Sam sie wpakowałeś w koszty sugerując mechanikowi, że to uszczelka głowicy, a przyczyna Twoich kłopotów może być prozaiczna, np. usterka wentylatora chłodnicy (niewłącza się), lub kończąca swój żywot pompa wody.

Suzuki: Swift sport mk7
rafald pisze:
nie dodałem ze mam suzuki grand vitara z 2006r diesel 1,9 130KM

dobre warsztaty maja możliwość sprawdzenia czy w zbiorniku wyrownawczym są np; spaliny.To by świadczyło o np mikropęknieciach głowicy.Przerabiała to moja szwagierka w Polo 1,9 TDI.
Sprawdzenie kosztuje grosze a w prosty sposob mozna zweryfikowac czy coś jest w płynie.Ważna jest diagnoza a nie domysły mechanika.Wymienią kupe elementów i może trafią a może nie.Sprawdz jeszcze termostat bo może nie do konca sie otwierac i duży obieg pod obciążeniem nie daje odpowiedniej ilości płynu .Bywa ,ze waż od dużego obiegu jest ciepły ale nie oznacza to pełnego przepływu chłodziwa.Skutkuje jak wyżej.
pzdr
p.s.Zakładam ,ze to co napisał Hak zostało sprawdzone bo to elementarz :D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00