tombi pisze:
Przewaga "mechanika" nad ASO jest taka, że przeważnie możesz zobaczyć swoje auto, w serwisie musisz wierzyć na słowo, a niestety znam mechanika z autoryzowanego ASO, u którego często można za połowę ceny kupić oryginalne części i materiały...
Co do wymiany oleju co 10 tys.... ekonomia raczej jest przeciw. Czy lejąc częściej tańszy olej wydłużymy życie silnika. Bo do tego chyba Twój pomysł zmierza? Zaś lejąc częściej dobry olej koszt po kilku/kilkunastu latach będzie znaczny, a igła silnik przy 15 czy 20 letnim aucie.... w obecnych czasach...
Wymieniam olej w serwisie co 10 tyś km , mimo że w książce mam co 20 tyś km , przy oddawaniu samochodu do serwisu informuje że chce zajrzeć pod spód samochodu jak będzie na podnośniku i nie było nigdy z tym problemu. ( serwis Toruń ) Mechanicy nie sprzedają nie wymienionych części tylko mają na pewno rabat w sklepie z częściami.
Co do wymiany co 10 czy co 20 tyś km moja obserwacja jest tak, że po 10 tyś km na oleju silnik zaraz po uruchomieniu pracuje wyraźnie głośniej niż zaraz po wymianie. Słyszę to bo wyjeżdżając z garażu sam muszę zamknąć drzwi. Moja Vitka lata głownie w trasach z prędkościami w granicach 120-140 kk/h. Olej w silnikach turbo jest poddawany dużym obciążeniom i uważam że powinien być częściej wymieniany.