Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 09-09-2025, 00:24

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara
Hej, nabiłem już ponad 40000km w Vitarze (1.4 2WD manual) przed liftem (ma 2 lata od nowości). Olej wymieniam co ok 9000km, auto jeździ po mieście i czasem większe i mniejsze trasy. Przeglądy robię w ASO, nie cisnę ani strasznie w mieście, ani na autostradzie, ale też nie zamulam. Ogólnie wszystko jest w porządku, właśnie przeszedł kolejny (najdroższy i największy) przegląd.

Zastanawiam się, czy jest jeszcze coś, co warto zrobić albo sprawdzić? Przy codziennej jeździe jest wszystko ok, nic nie puka nie stuka, nie psuje i nie zawiesza. Jedyne co zauważyłem, to przy uruchamianiu klimy czuć że moc auta się zmniejsza, i potem w czasie jazdy czuję kiedy klima ponownie się dołącza, ale w innej vitarze też tak było.

Myślę, czy nie dolać czegoś do benzyny albo oleju, są niby te płyny oczyszczające na stacjach benzynowych.

A może coś innego jeszcze warto sprawdzić? A nawet jak nie teraz, to w przeciągu najbliższych 10 - 20 tysięcy kilometrów, bo pewnie tyle w tym roku zrobię? Co doradzacie?

Hej, miałem podobny dylemat kilka lat wstecz.
1.Co do oczyszczania wtrysków i układu paliwowego ja stosuję zasadę co drugie lub trzecie tankowanie ładuje do pełna paliwo premium - podobno ma właściwości czyszczące. I powiem że nie narzekam a tankuję głównie na stacji z żółtym logo :) przez okres wakacji mieli premium w cenie podstawowego to tankowałem prawie za każdym razem.
Zwróć uwagę że nasze vitki nie posiadają osobnego (czyt.dodatkowego) filtra paliwa, jak się nie mylę to jest jedynie przy pompie w baku. Żadnych dodatków nie stosuję a jeżdżę już tym autem od 6 lat
2.Druga sprawa co warto zrobić to jeśli zamierzasz długo pojeździć to pomyśl o konserwacji podwozia. Ja zrobiłem zaraz po zakupie na czystym.
3.Przy wyższych prędkościach nie szumi tobie na uszczelkach przy drzwiach? Mi osobiście to przeszkadzało i po kilku poradach na tym forum wpuściłem dodatkowy sznur w uszczelkę tą od strony nadwozia (nie od drzwi) bo łatwiej ją zdjąć.
4.Odczucia co do włączającej klimy podobne, choć w pierwszym roku użytkowania dziwiłem się że tak łatwo załącza bez nadmiernego obciążenia. Potem już jednak czuć i jest tak do dnia dzisiejszego.
Zastanawiam się jeszcze nad techniką jazdy i powiązaniem obrotów z klimą. Ostatnio odkryłem, że jadąc np 100km/h na 6 biegu pomimo mniejszych obrotów spalanie jest troszkę wyższe niż jadąc na 5 biegu. Ana wyższych obrotach klima inaczej pracuje, jakby delikatniej włącza sprężarkę.

Awatar użytkownika

jachoo pisze:
Hej, miałem podobny dylemat kilka lat wstecz.
1.Co do oczyszczania wtrysków i układu paliwowego ja stosuję zasadę co drugie lub trzecie tankowanie ładuje do pełna paliwo premium - podobno ma właściwości czyszczące. I powiem że nie narzekam a tankuję głównie na stacji z żółtym logo :) przez okres wakacji mieli premium w cenie podstawowego to tankowałem prawie za każdym razem.
Zwróć uwagę że nasze vitki nie posiadają osobnego (czyt.dodatkowego) filtra paliwa, jak się nie mylę to jest jedynie przy pompie w baku. Żadnych dodatków nie stosuję a jeżdżę już tym autem od 6 lat
2.Druga sprawa co warto zrobić to jeśli zamierzasz długo pojeździć to pomyśl o konserwacji podwozia. Ja zrobiłem zaraz po zakupie na czystym.
3.Przy wyższych prędkościach nie szumi tobie na uszczelkach przy drzwiach? Mi osobiście to przeszkadzało i po kilku poradach na tym forum wpuściłem dodatkowy sznur w uszczelkę tą od strony nadwozia (nie od drzwi) bo łatwiej ją zdjąć.
4.Odczucia co do włączającej klimy podobne, choć w pierwszym roku użytkowania dziwiłem się że tak łatwo załącza bez nadmiernego obciążenia. Potem już jednak czuć i jest tak do dnia dzisiejszego.
Zastanawiam się jeszcze nad techniką jazdy i powiązaniem obrotów z klimą. Ostatnio odkryłem, że jadąc np 100km/h na 6 biegu pomimo mniejszych obrotów spalanie jest troszkę wyższe niż jadąc na 5 biegu. Ana wyższych obrotach klima inaczej pracuje, jakby delikatniej włącza sprężarkę.

Co do 1 to też staram się raz na jakiś czas lać 98, ale to raczej raz na 10 tankowań. Może faktycznie warto częściej. Masz jakąś wybraną markę stacji benzynowych? Czy cokolwiek jest akurat bliżej?

Konserwację zrobiłem ok. pół roku po zakupie. Przy przeglądach sprawdzają jej stan, na razie wszystko OK.

Co do szumienia, wcześniej jeździłem dizlakiem, więc jak dla mnie to w vitarze jest idealnie cicho :) A jak już miałbym wygłuszać, to chyba kupiłbym jakiś większy pakiet dedykowany pod ten model.

Chyba tylko ta klima mnie czasem irytuje, bo przy jedynce albo dwójce czuć kiedy się włącza, i spadek mocy jest nieprzyjemny. Jechałem innymi markami (renault, dacia, jakieś ople) i nie jest to tak mocno wyczuwalne. Chyba na wszelki wypadek też podpytam w ASO, może kwestia jakiegoś dostrojenia.

Do tego dochodzi jakieś większe czyszczenie wnętrza raz do roku, no i w ASO robię też co roku klimę, bo jest w jakiejś tam letniej promocji.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00