Witam. Jak wiadomo, pod względem serwisowania auta, są na tym forum tacy, co za wszelką cenę będą się trzymać wytycznych producenta, jak i tacy co wszystko zrobią wg własnego uznania. Ja troche przemyślałem temat ale zapraszam do produktywnej dyskusji. Posłużę się tu przykładem mojego auta - SX4 S-Cross 1.4 mild hybrid automat allgrip, rocznik 2021.
Auto kupione w lecie 2021. Pierwsze 4 serwisy wykonane w ASO (przy przebiegach 1000, 16k, 32k, 48k). Następnie już robiłem samemu w domu. Obecnie auto zbliża się do przebiegu 100k km.
1. Olej. Wiem że na forum jest podział na tych którzy uważają, że warto lać 0w20, jak i też ci którzy wolą 5w30. Mi ASO zalało 5w30 po 1000km, ale następnie przy kolejnym serwisie na 16k już weszło 0w20 (wykonywałem przegląd w ASO poza Polską). Kolejne przeglądy przy 32k oraz 48k były robione w Polsce ale też prosiłem o 0w20. Ostatecznie zmieniłem zdanie i przy kolejnej wymianie (przy 64k) zmieniłem na 5w30 i tak już trzymam. Czy mam rację to nie wiem. Pewnie się okaże jak nasze auta będą dobijać do przebiegów 300-400kkm która grupa miała rację (czy miłośnicy 0w20 czy 5w30). Co do częstotliwości wymiany oleju, od samego początku zgodnie z zaleceniami tutaj z forum uznałem, że 20kkm polecane przez producenta to za dużo - na forum było polecane co 15k. Tak w sumie też robie mniejwiecej (co 16k). Nie wydaje mi się, żeby miało sens wymieniać olej częściej, ale w sumie tylko dlatego tak uważam, bo moje auto praktycznie nie jeździ na krótkich odcinkach. Jak silnik zostanie zapalony, to auto zwykle robi już przynajmniej ze 100km zanim zdąży ostygnąć. Jazda po mieście w ilościach bardzo niewielkich. Z tego względu uważam, że wymiana co 15/16k jest wystarczająca. Gdybym jeździł więcej po mieście to bym pewnie wymianiał olej co 10k, a jeśli dodatkowo do tego by dochodziły krótkie odcinki jazdy to pewnie nawet i co 5k. Wymiana filtrów powietrza i kabinowego co drugą wymianę oleju i to mi się wydaje wystarczające.
2. Olej w automatycznej skrzyni biegów Producent nie zaleca wymiany. Wszyscy wiemy chyba jednak, że wymiana jest korzystna i wypadało by ją robić. Nie zamierzam się jednak porywać na dynamiczną wymianę, tylko uważam, że wystarczy statyczna. Przy 48k miałem w ASO na gwarancji uszczelnianą uszczelkę silikonową pod misą olejową skrzyni biegów (jedyna naprawa gwaranycjna w moim aucie) więc w związku z tym ASO zlewało olej ze skrzyni. Nie byli skłonni jednak wymienić tego oleju, tylko mnie poinformowali że wleją stary bo tak przewiduje producent. Sam musiałem więc dopłacić im za 3 litry oleju, aby wlali nowy. Ale w każdym razie przy 48k olej został wymieniony statyczne (3 litry). Teraz jako że dobijam powoli do 100k to planuje wykonać taką wymianę ponownie i uważam, że taka częstotliwość wystarczy.
3. Świece Producent zaleca wymiane co 60k. Jednak z tego co wyczytałem, w silniku k14C (bez hybrydy) te same świece starczały na 120k. W związku z tym podjąłem dycyzję, aby opóźnić wymiane, i zamienrzam ją zrobić właśnie teraz w okolicach przebiegu 100k. Auto jeździ jaknajbardziej normalnie, ale pewnie jest już czas na wymianę tych świec.
4. Płyn hamulcowy Został wymieniony przez ASO przy przeglądzie przy 32k. Auto miało wtedy około 1.5 roku. Moim zdaniem trochę na wyrost, bo producent zaleca wymianę co 2 lata. Sam jednak uważam, że wymiana płynu hamulcowego powinna wystarczyć co około 4-5 lat. Tak dawniej zalecali producenci samochodów, więc w sumie nie wiem co się zmieniło, bo receptura na płyn hamulcowy która miała by spowodować jego krótszy żywot to raczej nie. Z tego względu, pewnie narazie się wstrzymam z wymianą płynu hamulcowego do przyszłego roku a może i za dwa lata.
5. Olej w tylnym dyfrze oraz olej w skrzynce rozdzielczej. Tutaj producent mówi o 8 latach lub 160kkm. Ja bym się jednak szczerze mówiąc skłaniał, aby te oleje już teraz wymienić gdy auto ma trochę ponad 4 lata i około 100kkm. Czy ma to sens?
6. Pasek klinowy Tutaj producent mówi o wymianie po 4 latach lub 80kkm. Czy rzeczywiście jest taka potrzeba? Mój pasek organoleptycznie wygląda bardzo dobrze, i myślę, że spokojnie jeszcze kilka lat pojeździ. Mocno rozważam, aby na ten moment go nie ruszać, a wymianę przeprowadzić za rok, dwa może nawet 3, zwłaszcza że wymiana tego paska w hybridzie to chyba nie jest tak do końca prosta sprawa. Co myślicie?
7. Płyn chłodniczy Wg producenta ma wystarczyć na 8 lat i tak też zamierzam go wykorzystać - nie planuję wcześniejszej wymiany.
8. Klocki i tarcze Tylnych klocków i tarcz to zostało jeszcze bardzo dużo, więc na ten moment nie ma co nawet ruszać. Z przodu po tych prawie 100kkm przednie klocki są zużyte w około 70% więc powoli trzeba by zacząć myśleć o wymianie. Natomiast zastanawiam się, czy jest od razu konieczność wymiany zarówno klocków i tarcz, czy przy pierwszej wymianie wystarczy wymiana samych klocków a tarcze mogą zostać. Jak myślicie? Nie do końca orientuje się jaka jest minimalna grubość tarczy wg producenta, ale jeśli znajdę taki parametr to zmierzę, może to da bardziej precyzyjną odpowiedź czy warto już wymieniać tarcze razem z klockami, czy narazie tylko klocki.
Nic innego do serwisowania w tym aucie mi nie przyczchodzi do głowy i też chyba nie jest przewidziane przez produenta.
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi lub rady co do moich przemyśleń, to bardzo proszę - chętnie poczytam i podyskutuje
Pozdrawiam.
|