Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-06-2025, 05:11

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: S-Cross 1.4
Witam, szukałem forum - chyba nie ma odpowiedzi,
Pytałem w serwisie - mieli oddzwonić.. nie dali znaku życia :P /przegląd we wrześniu/

Ale tak z ciekawości: nowa vitara ma laczki 215 .. s-cros 205

Da się do s-crossa zamontować 215 .. lub szersze.

Temat na później bo i letnie i zimowe mam, ale tak docelowo męczy mnie to pytanie bo .. w zasadzie nikt nie umie udzielić odpowiedzi :P

Może Wasze serwisy coś na ten tema wiedzą.. gdy będę zmieniał opony to chcę wsadzić

szerokie, jak najszersze do tego autka.. jakie więc na felgę letnią 17 cali i zimową 16 cali ?

Tytuł:

215 pewnie się da na włożyć do s-crossa. Nurtuje mnie tylko pytanie: po co? Za mało ci spala? :]

Tytuł:

Suzuki: SuziQuattro
przelicz http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Tytuł:

wolnym czasem policzę i przy zmianie opon wezmę coś szerszego. co do spalania.. (nie wiem mogę się mylić) ale to czy to aż bardzo drastycznie spadnie? Warto zaoszczędzić ten.. np litr spalania na setkę (to chyba i tak przesadnie strzeliłem). Szersze laczki to jednak lepsza przyczepność... i fajniej wyglądają :P (takie tam zboczenie :P). Zimówki też gdy będę zmieniał to na szersze, ale to tak za lat 3, tak myślę.

Generalnie nie trzymam opon dłużej jak 4 lata bo ta guma na nich staje się taka.. um popękana? Jak się tak przyglądnąć to ta guma jest.. taka popękana. Było nie było, ale wg. mnie bezpieczeństwo na 1 miejscu a opona jak w tej reklamie... jako jedyna z systemów bezpieczeństwa ma bezpośredni kontakt z jezdnią. Gdyby ktoś chciał kupić laczki w dobrej cenie i .. niezdarte 4 letnie to zapraszam do kontaktu za 3 lata :PPPP

W poprzednim autku to jak wymieniałem laczki to facet co mi wymieniał.. odkupował ode mnie te laczki bo praktycznie zero zużycia miały :P ale od tego autka to muszę poszukać kupca bo ten od poprzedniego autka to . nie ten rozmiar kół :P

Uważam, że pieniądze to nie wszystko. O opony trzeba dbać i mieć dobre. 4 lata i nowe. Niby michalina twierdzi że tak co 10 lat wymieniać jak bieżnik jeszcze ok.. bo guma traci właściwości, ale ... taka moja opinia i dzięki za linka, będę sprawdzał.

Pytanie się nasuwa inne, czy tam w tym s-cross'ie jest miejsce by włożyć szerszą oponę. Nie chodzi o wysokość już ale o .. szerokość bo wg tego licznika to i opona 225 wejdzie :P

na przeglądzie pocisnę serwisanta :P może coś wyduszę :D

Bo jest jeszcze inna opcja :DDD, ale to już taka mniej ode mnie zależna.. od finansów bardziej: za 3-4 lata będę miał auto na wymianę (to na sell, ale u jakiegoś dealera na wymianę :D ). Duże prawdopodobieństwo jest.. i oby się nie zmieniło :D Ale to temat na później :D Chyba, że znajdę kupca na mało śmigane (1 sezon) opony zimowe w dobrej cenie.. ultra grip 8 performance (zimówki).... :D

We wrześniu będę na przeglądzie to dopytam tych panów z serwisu jak to w praktyce wygląda.

Bo powiem Wam, że będąc na urlopie na wschodzie Polski uświadczyłem deczko śniegu i ... jak przy intensywnym opadzie śniegu wszyscy się ciągnęli 40 km/h tak na spokojnie lewym pasem 70-80 można było lecieć. Autko w trybie snow dawalo sobie świetnie radę (na odcinku około 100 km). Opony b. fajne i tak sobie myślę, że szersze by się lepiej spisywały :D

Jak dowiem - dam znać. Info się zapewne przyda maniakom szerokich laczków .. takim jak ja :D

pozdr.

Tytuł:

Suzuki: SuziQuattro
Costales, jeżeli coś paliłeś to ...teraz rozumiem twój post
jeżeli jednak pisałeś na trzeźwo przeczytaj jeszcze raz
bo
Costales pisze:
wg. mnie bezpieczeństwo na 1 miejscu

jakoś nie pasi
Costales pisze:
przy intensywnym opadzie śniegu wszyscy się ciągnęli 40 km/h tak na spokojnie lewym pasem 70-80 można było lecieć

nie wiem czy wiesz, swego czasu zginęła cała rodzina w Toyocie Land Cruiser, bo kierowcy się zdawało........a producen nie wstawił klatki i poduszek na dachu

lub
Costales pisze:
O opony trzeba dbać i mieć dobre. 4 lata i nowe

Cytuj:
Generalnie nie trzymam opon dłużej jak 4 lata bo ta guma na nich staje się taka.. um popękana

a pozostali na forum, to naiwni
Costales pisze:
Gdyby ktoś chciał kupić laczki w dobrej cenie i .. niezdarte 4 letnie

dzięki nie wchodzę.
Swego czasu był pogląd że na śniegu lepsze są węższe opony, a nie szersze .
Coś się zmieniło ?

Tytuł:

hehe, nie paliłem :P Piłem :D

Co do opon i ich jakości /tak na trzeźwo/ znam ludzi, dla których wytyczne producenta i CENA mają bardzo duże znaczenie i takie opony 4-letnie z ledwie naruszonym bieżnikiem bardzo chętnie kupują. We wrześniu mija rok jak auto kupiłem i do dziś zrobiłem 9820 km..., gdzie się ten przebieg rozkłada na opony letnie i zimowe.

Przy takim przebiegu bieżnik jest mało tknięty, a wg. producentów opon niezależnie od zużycia to tak co 6-10 lat opony trzeba wymieniać.

O wąskich oponach na zimę też kiedyś coś słyszałem i nawet używałem ale chyba wolę szersze. Tutaj dużo zależy od warunków pogodowych.

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Kiedyś był taki pogląd o wąskich na zimę, ale w międzyczasie technika poszła do przodu i opony powinny być takie jak homologowane.

Co nie znaczy, że szersze nie wyglądają lepiej :)

Ja z kolei bym na zimę zmienił na nieco szersze - jeden rozmiar - ale też wyższe. Z drugiej strony jak zimą nie walczysz ze śniegiem i górzystym terenem, to wystarczą standardowe zimówki.

I zgadzam się, że samochód z napędem 4x4 lepiej jedzie, ale tak samo hamuje jak inne ;)

Tytuł:

Costales, piszesz, że na pierwszym miejscu stawiasz bezpieczeństwo. Wymieniasz czteroletnie, niezużyte opony (nikt nie zabrania bogatemu), kiedy nawet producenci trzyletnią oponę uznają za nową. Z drugiej strony jedziesz 80km/h kiedy wszyscy jadą 40km/h, chcesz wymieniać opony na jakieś superszerokie, które nie są homologowane w danym modelu samochodu. Dziwne...
Jak chcesz pytać na przeglądzie w ASO, to już dzisiaj mogę ci napisać co ci odpowiedzą. Otworzą książkę obsługi i tam są dostępne rozmiary opon. Nikt ci nie potwierdzi, że możesz założyć inne. dotyczy to nie tylko ASo ale i dobrych serwisów oponiarskich. Kiedyś jak chciałem założyć do Clio zamiast 185/55/15 , 195/50/15 to musiałem podpisać że to na własną odpowiedzialność żądam takiego rozmiaru (różnica w wysokości koła była 7mm, a różnica w cenie prawie 100pln za sztukę).

Tytuł:

Witam,
temat i tak jest.. na dalszy czas, więc do poczytania dużo. Pytam teraz.. tak na zaś jakbym znalazł kupca na te moje co mam teraz oponki, przynajmniej letnie to będą szersze. O zimówkach pomyślę... nad standardowymi, ale nie węższymi.

Tytuł:

Jakie powiny byc kola przy vitarze 98r. 2.0 15 czy 16?

Tytuł:

MS pisze:

a do zabawy z np wysokością profilu opony (itp):
http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienni ... Calculator

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00