Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-06-2025, 17:06

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Witam,

Mam Crossa w wersji Comfort. jak wiadomo w tej wersji są tylko 4 głośniki (w każdych drzwiach), a wersja Premium ma ich 6 (dodatkowe koło słupków przy szybie przedniej).

Czy w wersji comfort jest tam już może instalacja aby samemu sobie zamontować tam głośniki?? Czy może nic z tego.

a jeśli ktoś założył to niech się pochwali i da znać co ząłożył??

Pozdrawiam,

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Podejrzewam, że kable i wtyczka są.
Zdejmij zaślepkę i zobacz :)

Nie ma kabelków. Ponieważ mój był na gwarancji, a w ASO mają jakieś kosmiczne ceny wybrałem się do typowego warsztatu car-audio, gdzie dobrali mi parę świerszczyków (tweeterów). Montaż za jakieś śmieszne 40-50 zł (nie pamiętam już) i po godzinie wyjechałem wzbogacony o dźwięki wysokie. Problem w S-crossie jest chyba jednak większy ze słabym przenoszeniem niskich tonów przez głośniki w drzwiach. Jak skończy mi się gwarancja to pomyślę o wymianie na jakieś lepsze. W samochodzie żony (Twingo) wymiana na Pioneery + dołożone tweetery dużo pomogła. Tam tweetery zamontowałem sam, bo instalacja i wtyczki były.

piogol pisze:
Nie ma kabelków. Ponieważ mój był na gwarancji, a w ASO mają jakieś kosmiczne ceny wybrałem się do typowego warsztatu car-audio, gdzie dobrali mi parę świerszczyków (tweeterów). Montaż za jakieś śmieszne 40-50 zł (nie pamiętam już) i po godzinie wyjechałem wzbogacony o dźwięki wysokie. Problem w S-crossie jest chyba jednak większy ze słabym przenoszeniem niskich tonów przez głośniki w drzwiach. Jak skończy mi się gwarancja to pomyślę o wymianie na jakieś lepsze. W samochodzie żony (Twingo) wymiana na Pioneery + dołożone tweetery dużo pomogła. Tam tweetery zamontowałem sam, bo instalacja i wtyczki były.

A co ma gwarancja do głośników?
Jak słabo grają to wymieniaj teraz. Co najwyżej stracisz gwarancję na te głośniki co będą leżały w garażu :]

Masz oczywiście 99 % racji. Ten jeden 1% to w przypadku gdyby np. radio padło w okresie gwarancji, to zawsze jest ryzyko, że jakiś uczony ekspert w serwisie orzeknie, że to wina niefabrycznych głośników. Z tweeterami jest o tyle małe prawdopodobieństwo, że w "kostce" przyłączeniowej są szeregowe kondensatory więc wypadkowe obciążenie impedancyjne prawie żadne. Z drugiej strony dźwięk tych fabrycznych mnie wkurza ale trochę boję się grzebać w drzwiach i tak się waham jak baca w kawale.

A jeszcze do kateti. Sprawdziłem jakie to były głośniki. Para tweeterów firmy JBL typ GTO2003. Chyba już ich nie ma w sprzedaży, bo jak nie ma na aledrogo tzn. brak totalny. Zazwyczaj wpina się je przez dołączone szeregowo kondensatory o pojemności parę mikrofaradów (są w zestawie), które pełnią rolę zwrotnicy, moc specjalnie nie jest istotna. Ważna jest średnica i dobre osadzenie. Łączy się je równolegle z przewodami prowadzącymi do przedniej pary głośników przy zachowaniu biegunowości. O kondensatorach nie można zapomnieć, bo gdyby je podpiąć bezpośrednio to nie przeżyją. Tweetery montuje się pod szybą dlatego żeby maksymalnie skrócić drogę wysokich dźwięków bez rozpraszania o tapicerkę. Ale nie należy liczyć na spektakularne efekty - trochę plastyczniej słychać soprany - to wszystko.

Nie "wahoj sie" ;) Wykręć te ori wstaw porządne i będzie git. W razie (mało prawdopodobnego) padu radia, podmienisz je i będzie OK. Z drugiej strony, nie bardzo wierzę w to, że jakby padło radio, będą rozbierali drzwi.
PS
tak sobie czytam i się trochę dziwię. Jeżeli ktoś narzeka na brzmienie muzy w S-crossie, to dla poprawy samopoczucia polecam posłuchać w SX4 classic. Obrazowo mogę to opisać w skali 10 stopniowej. Jeżeli S-cross to 5-6 pkt. to sx4 najwyżej 3pkt. Zrobili duży postęp. Ja w Sedici (sx4) jeszcze na gwarancji wymieniłem głośniki i wygłuszyłem drzwi, czym przeskoczyłem w skali na 4 do 5pkt. Tam samo radio nie dawało rady.
PS2
Czy wie ktoś może jakie są rozmiary głośników w S-cross? Może ktoś coś poleci fajnie grającego?

Dzięki macioo za wsparcie :) , ...pomyślę. A faktycznie, co do porównania jakości, to dźwięk jaki miałem wcześniej w Ignisie też był według Twojej skali tak między 2 a 3. Czyli i tak jest lepiej. Może ktoś podmieniał już głośniki w drzwiach, czy łatwo się do nich dostać ?

W S-cross nie rozbierałem ale wydaje się być bardzo podobnie jak w SX4 więc prosta sprawa. Jak nabrałem wprawy, to 3-4 minuty zajmowało rozbieranie drzwi. Najpierw trzeba odkręcić śruby (pewnie ze trzy: przy klamce, przy przełącznikach i pewnie jedna u góry, w SX4 była pod tym trójkątem koło lusterka), następnie zdecydowanymi szarpnięciami (zaczynając od dołu z przodu) wyszarpać kołki (nic sie nie bój, ja zdjąłem boczek ze 20 razy i nie urwałem żadnego). Później już tylko odpiąć wtyczkę wiązki i gotowe. Szczerze to najwiekszy problem z tą wtyczką dopuki nie ogarniesz z której strony jest ten zaczep blokujący do naciśnięcia ( ja musiałem sobie latarką poświecić za pierwszym razem. W S-cross odpada wtyczka od tweetera, który jest na desce a nie w drzwiach o ile się nie mylę. Powodzenia.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00