Na wstępie chcę tylko napisać że jeżeli mój wpis kogoś obrazi to nie jest to moim celem.
- - - - -
W serwisie też mi tak powiedzieli, twierdzą że taką dostali informację z Suzuki.
Zadzwoniłem więc do Suzuki i tam usłyszałem: jak może Pan zdobyć 0w16 to niech Pan wlewa 0w16, producent wie co pisze.
Tutaj więcej szczegółów:
http://www.suzukiklub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=13609Co to niby znaczy że w "naszej strefie klimatycznej"?Nie jesteśmy w tropikach ani też na dalekiej północy. Z tego co wiem np. w Bułgarii leją do aut oleje 0w16 i 0w20 (nie mówię konkretnie o Baleno) i tam twierdzą że 0w20 jest najlepszy. W Niemczech też oleje o niskiej lepkości są stosowane i jest ok, inaczej lawety po autostradzie by jeździły jedna za drugą.
Mi chcą nalać 5w30 shella, hmm, może to nie idzie o lepszy olej tylko o to jaką mają umowę i że 5w30 można stosować do szerszej gamy aut?
0w16 lepiej będzie się sprawował w niskich temperaturach niż 5w30, a generalnie oba oleje mają identyczny zakres temperatury pracy, z tym ze 16 daje mniejsze opory.
Ceny oleju nie biorę pod uwagę bo czy 0w16 czy 5w30 to i tak zapłacę za niego pewnie około 50zł za litr. Shella itp. nie biorę pod uwagę, nie mówię że są złe, ja jednak wolę coś lepszego bo nie wymieniam aut co 3 lata więc chcę kupić i zastosować to co będzie w dłuższej perspektywie zdecydowanie lepsze dla auta/silnika.
Próbuje zrozumieć różnice w nowych olejach bo poprzedni wybierałem prawie 14 lat temu do poprzedniego auta i potem nie zmieniałem już przez cały okres eksploatacji więc moja wiedza się "troszkę" zdezaktualizowała
Tak samo odnośnie firm produkujących oleje, stąd było pytanie o Mitasu.