Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 21-06-2025, 22:35

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: sx4 s-cross
witam! jestem tu nowy i szukam odpowiedzi na temat kamery cofania w suzuki sx4 scross, mam wrażenie że sie skrzywiła ponieważ linie na wyświetlaczu nie są równoległe,prostopadłe do samochodu i dodatkowo widać (na wyświetlaczu) kawałek tablicy rejestracyjnej oraz część klapy bagażnika (wcześniej tego nie było), nie mam pojęcia jak to sie mogło przestawić czyżby od zbyt dynamicznego zamykania bagażnika ale raczej staram się uważać albo poluzowania kamery..? Szukałem jakiejś informacji w necie ale nic nie znalazłem, być może istnieje jakaś regulacja/kalibracja kamery..? Dzwoniłem też do serwisu, gość stwierdził że przez tel. to mi nic nie pomoże i żebym podjechał ale to 80km i do tego ciągły brak czasu wiec może da się coś zrobić we własnym zakresie :)
Dodaje zdjęcie może to bardziej zobrazuje problem.
pozdrawiam Łukasz

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co prawda ja nie mam kamery ale wydaje mi się, że możesz sprawdzić, czy nie obluźniła się na mocowaniu. Jeżeli to coś z optyką wewnątrz obudowy, to raczej tylko wymiana. Pewnie Cię to nie pocieszy ale ja mam 100km i jeździłem z czujnikiem parkowania na gwarancji. Raz na diagnozę (nie uwierzyli jak mówiłem że jest uszkodzony). Drugi na wymianę.

Suzuki: sx4 s-cross
Kamera a właściwie to jej obudowa raczej nie jest poluzowana. Sądzę że problem tkwi wewnątrz i musi być jakaś możliwość regulacji dopasowania obrazu, ponieważ kamera nie jest mocowana w osi pojazdu (jest przesunięta lekko w lewo) a obraz wcześniej był wyśrodkowany a raczej nie jest to jakiś super precyzyjny sprzęt wykonany z chirurgiczną precyzją i przy montażu do samochodu trzeba wyregulować obraz np. ruchem soczewki kamery aby był wyśrodkowany. Szukałem info w sieci co to za model kamery oraz w instrukcji ale nic nie znalazłem.

Suzuki: S-Cross
Kolego @airbuss, jako że masz wersję Xled, a ten sam zestaw multimedialny jest instalowany w nowej Vitrace już od wersji z premium, to myślę, że powinieneś zapytać w tamtym gronie.

Moderator
Awatar użytkownika

Suzuki: Vitara 1.6 AllGrip
Przykład widoku z kamery z ogłoszenia na otomoto.
Niby jest tak samo skrzywiony, ale widok za samochodem wydaje się być ok :niewiem:

Awatar użytkownika

Odgrzewam temat. Jak sprawa ma się na dziś, bo ja myślę, że wystarczy podnieść obiektyw.

Awatar użytkownika

Według mnie wszystko jest ok. Czegoś nie rozumiem w Twoim problemie. Które linie za samochodem masz nierównoległe? Zwróć uwagę, że kamera nie jest zamontowana centralnie, tylko z przesunięciem względem "środka". Żeby nie wiem co, w tak małym układzie optycznym tego nie skorygujesz. Druga sprawa, żeby kamera miała dobry kąt widzenia, obiektyw musi być szerokokątny. Znów - tak mały ukłąd optyczny i za pieniądze, które on kosztuje, nie skorygujesz aberracji (zniekształceń) sferycznych, żeby nie wiem co. Porządnie skorygowane optycznie szerokokątne obiektywy do aparatów czy kamer kosztuję po kilka-kilkanaście tysięcy złotych. Nie ta liga.

Mam nadzieję, że za kilkanaście dni będę mógł coś więcej powiedzieć "z własnego doświadczenia". :-)

Suzuki: SX4 S-Cross
U mnie ten obraz wygląda tak:

Ludziska! Toż to nie celownik w snajperce! :komandos: :)) nikt strzelał z tego nie będzie :))

Awatar użytkownika

Suzuki: S-Cross & CX7
Ale pewnie fajnie by było jakby wyświetlało się prosto :) To tak jakbyś nie miał nic przeciwko z jazda ze skręconą głowa o 45* :D

Pewnie że lepiej jakby było prosto ale najważniejsze, że widać to co trzeba. Jak sadzę, to będzie kwestia niestarannego ustawienia kamerki 9obiektywu) w obudowie. Pytanie, czy da się ją rozebrać w celu skorygowania, bo wymiana na nową chyba nic nie da, bo można trafić na to samo.

Awatar użytkownika

macioo pisze:
Pewnie że lepiej jakby było prosto ale najważniejsze, że widać to co trzeba. Jak sadzę, to będzie kwestia niestarannego ustawienia kamerki 9obiektywu) w obudowie. Pytanie, czy da się ją rozebrać w celu skorygowania, bo wymiana na nową chyba nic nie da, bo można trafić na to samo.

Obiektyw jest okrągły, więc jakbyś go nie ustawiał - będzie ok. Przekrzywiony obraz to wina ustawienia matrycy (obrócenia jej względem osi przechodzącej przez jej środek) co można skorygować ustawieniem całej kamerki. Raczej bym nie grzebał w środku kamery bo można więcej szkód narobić niż to warte.

A moze jest gdzies jakas programowa korekcja w stacji multimedialnej i przez przypadek ta wylaczyles bawiac sie roznymi opcjami?

Awatar użytkownika

Oto i widok z mojej kamery, według przewidywań, obraz z pełnym zakresem zniekształceń optycznych :)

Obrazek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00