To mój pierwszy post na forum Klubu Suzuki, choć czytam wypowiedzi innych odkąd jestem posiadaczką nowej Vitary (czyli od mniej więcej 1,5 roku), więc witam wszystkich forumowiczów

Kilka dni temu pojawił się w mojej Vitarze dźwięk, którego wcześniej nigdy w tym samochodzie nie słyszałam – przy skręcaniu z włączonym kierunkowskazem przy skręcie (mniej więcej co każde 180 stopni) wydobywa się z okolicy manetki kierunkowskazów/kierownicy pojedynczy dźwięk przypominający ‘chrupnięcie’ plastiku lub delikatny ‘strzał’. W czasie obrotu kierownicą o maksymalny promień skrętu (czyli na przykład przy manewrach parkingowych) ten dźwięk pojawia się w czasie całej „operacji” kilka razy i tylko wtedy gdy kierunkowskaz jest włączony (oczywiście nie chodzi o standardowe 'cykanie' kierunku

) . Dźwięk jest na tyle donośny, że słychać go przy dość głośno grającej muzyce.
W serwisie powiedziano mi, że „ten typ tak ma” i w każdym egzemplarzu jest identyczna sytuacja. Zapewniono mnie, że testowy egzemplarz w salonie zachowa się tak samo. Okazało się jednak, że w egzemplarzu pokazowym, przy wyłączonym radiu i ciszy wokół, dźwięk ten jest praktycznie niesłyszalny – trzeba naprawdę mocno się na nim skupić i wiedzieć czego nasłuchiwać żeby go zauważyć, podczas gdy u mnie, tak jak wspomniałam wyżej, ten dźwięk jest głośny i strasznie irytujący.
Poinformowano mnie że mogę wnioskować o gwarancyjną wymianę manetki - jeśli żądanie zostanie uznane, ale że po pewnym czasie sytuacja się powtórzy bo z czasem manetka się wyrabia i dźwięk staje się głośniejszy.
W mojej Vitarze ten dźwięk pojawił się nagle pewnego dnia – „strzelało” tak przez 5 minut i ustąpiło. Taka sytuacja powtórzyła się później jeszcze raz, a od kilku dni dzieje się to przy każdym obrocie kierownicy.
Czy ktoś z posiadaczy Vitary ma też taki problem z głośnym ‘strzelaniem’ kierownicy/manetki? Jest to normalne zachowanie w Vitarach?