|
Witam, Nie chcę zakładać nowego wątku, ale jeżeli admin uzna to proszę o przeniesienie…
Przymierzam się do zakupu auta i wczoraj odbyłem jazdę próbną w następującej kolejności, ta sama trasa, podobne warunki pogodowe, ta sama wersja wyposażenia auta (Premium) itp. 1.Vitara 1,4 140KM, 2WD, manual – auto fajnie się zbiera, skrzynia biegów bez zarzutów, ogólnie bez uwag. 2.Vitara 1,0 111KM, 2WD, manual – no właśnie… po przesiadce z 1,4 ma się wrażenie, że auto stoi w miejscu choć później tragedii nie ma, skrzynia biegów (5biegów) jak dla mnie tragiczna, mało precyzyjna, dłuższe przełożenia lewarka – oczywiście w porównaniu do 1,4 (tu mamy 6 biegów). Może jest to kwestia egzemplarzu na jaki trafiłem.
Ponieważ diler nie miał dostępnego auta (Vitara) w automacie z ww. silnikami, przejechałem się SX4 S-CROSS 1,4 140KM 4WD ALLGRIP, nie wiem, czy można tak bezpośredni porównać te auta do siebie, ale napiszę moje odczucia, co do jazdy tym autem w automacie. Wydaje mi się, że automat jest głośny, trochę ospały, po przełączeniu w tryb „Sport” jest znaczna poprawa, mam wrażenie że manual 1,4 w Vitarze lepiej się zbiera od automatu w SX4 – wiem najlepiej byłoby bezpośrednio porównać Vitarę w automacie. Powiem szczerze byłe trochę rozczarowany tą jazdą. Na pewno dużym plusem jest brak „wajchowania” biegami po mieście. Udając się na jazdę testową, byłem nastawiony na auto 1,0 2WD manual, po przejechaniu się 1,4 manual i 1,4 automat, ale niestety w SX4, skłaniam się bardziej ku silnikowi 1,4 w manualu… ale mam pytanie, do użytkowników auta w wersji 1,0+automat, jak taka konfiguracja sprawdza się na co dzień? Czy teraz z perspektywy czasu i użytkowania zmienili by swój egzemplarz na 1,4 manual? a może na 1,4 automat? Kusi mnie też wersja Allgrip… ale tu niestety szybujemy o kolejne 10tys. PLN, choć otrzymujemy parę fajnych gadżetów związanych z bezpieczeństwem…
Prośba o swoją opinie/ uwagi w tej kwestii.
|