Pan Jakub pisze:
wydech pisze:
Pan Jakub pisze:
W mieście przy w miarę dynamicznej jeździe (1.4 4wd 6at elegance sun) spalanie oscylowało w granicach niskich 8litrów, na trasie ok 5l. Osiągi są zdecydowanie lepsze niż to co jest podane w katalogu, gdyż czas rzeczywisty wynosi ok 8.3-8.5sek do 100km/h
Też mam 1,4 T AT allgrip i chętnie się dowiem przy jakich prędkościach na trasie jesteś w stanie uzyskać 5 l na setkę bo u mnie nie schodzi poniżej 6 nawet przy bardzo spokojnej jeździe. Co do spalania w mieście to się zgadzam. Przy jeździe podmiejskiej ( sporo terenów zabudowanych + krajówka ) wychodzi 6,8 l
Literówka, oczywiście miałem na myśli na trasie niskie 6l (6.2/3/4)

teraz się zgadza , a jak jedzie się z prędkością autostradową i często się wyprzedza dodają do niej z 20-30 km/h to i 7,8 l spali
gentile pisze:
Trochę OT. Rozumiem, że napęd 4WD uważacie za opcję obowiązkową w tym aucie. Ja co prawda używam AWD od wielu lat ale w zasadzie miałem w tym czasie jedną ekstremalną sytuację gdzie tego typu napęd powinien się przydać, ale w efekcie przydała się tylko łopata do śniegu. Po wyjechaniu z głębokiego śniegu natomiast było tak ślisko, że żadne z kół nie łapało przyczepności i w efekcie auto zachowywało się jak mydło w wannie, tańcząc na prawo i lewo. Tak więc zastanawiam się czy to mi się przyda, w górach nie mieszkam, offroadu nie uprawiam. Na trasie różnicy nie widzę żadnej, poza wyższym spalaniem.
jeżdżę samochodami od 30 lat i zawsze uważałem że ośka mi wystarczy. Pierwszy samochód 4 WD kupiłem 4 lata temu po pierwszej zimie stwierdziłem że następny musi mieć 4WD i dodatkowo automat , teraz od roku mam 4WD i automat i jestem bardzo zadowolony. Napęd Allgrip naprawdę jest fajny, nawet na suchym asfalcie jak przełączysz na sport to samochód inaczej się prowadzi szczególnie w zakrętach. Nie wspomnę już o komforcie zimą