Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 16-06-2025, 21:09

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość

Suzuki: Swift 1.2 dualjet
Autko było w serwisie porównane z drugim autkiem. Były jazdy próbne. I generalnie tak ma być.
Żadnych zastrzeżeń nie maja. Więc nie pozostaje mi nic innego jak żyć z tym.

Awatar użytkownika

Suzuki: SwiftFL Hybrid CVT
Dobrze, tak coś czułem. Mnie osobiście zastanawia fakt czemu ktoś z manualną skrzynią biegów pisał, że szybko się nagrzał. Pytanie teraz z jaką wersją samochodu porównali to w serwisie czy to była hybryda z CVT? I czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie wolniejszego nagrzewania czy faktycznie wolniej się nagrzewają z CVT?

Suzuki: swift shvs
Ok, w końcu udało mi się nagrać filmik. Co prawda na starcie trochę cieplej bo około +10 np ale nie dało się inaczej.

Swift 2022 hybryda manual
Przejechane ok 6kkm, olej 0w20

https://youtu.be/i92TxIIxsJA

Awatar użytkownika

Suzuki: Swift
w sumie generalnie wszystko spoko. Odnośnie temperatury silnika, w pewnym sensie dobrze, że silnik może za wielkiej czesci temperatury nie traci. Temu zawsze a raczej zazwyczaj silnik benzynowy palil więcej od diesla bo mial mniejsza sprawnośc energetyczną i więcej energii w postaci ciepła uciekało. Swojego manuala nagrywac nie będę bo dziala jak u CIebie na materiale. Wskazówka temperatury ruszy sie koło 60 stopni , 35 stopni osiąga mi po wyjechaniu z garazu z reguły po 1,5 km przejechania się. ( wiem bo przy 35 stopniach na gaz mi przerzuca zasilanie bo tak STAGowcy ustawili ) W tym pomiarze brakowało mi na końcu byś laserowym wichajstrem na katalizator najechał, tak prawdopodobnie najwyższa temperatura by była

Awatar użytkownika

Suzuki: SwiftFL Hybrid CVT
Wydaje mi się, że wersje CVT mają inaczej takie jest moje zdanie, przyglądając się wąż od chłodnicy powrotny łączy się z wężami od chłodniczki CVT. (chłodniczka może odbierać ciepło z oleju ale i dogrzewać go zimą) Silnik może trzymać wyższe obroty przy niskich temp może chodzić o nagrzewanie oleju w CVT który jest wrażliwy na gęsty olej. Jak wiadomo olej w skrzyni o wiele dłużej się nagrzewa niż w silniku i tu może producent chce jakoś chronić skrzynie. Manualnej skrzyni biegów niskie temp tak nie zaszkodzą tak mi się wydaje szkoda, że ASO nic w tym kierunku się nie wypowiedziało więc ciężko potwierdzić tą teorię.

Suzuki: Swift
Witam szanownych kolegow,
Swift 2020 CVT i również takie same objawy. Jeśli temp otoczenia spada powiedzmy 10 stopni wtedy długo trzyma ssanie. mam tak od nowosci przez 40 tys.
Zauważyłem ze w lecie schodzi w miare normalnie, Tez pytałem o to w ASO powiedzieli ze wszystko ok. Olej motul 5w30
Niebieska flaga gasnie po okolo 2-3 km. Najgorzej jak odpalic go na mrozie to wtedy zdecydowanie dluzej czasu potrzebuje do nagrzania.
Tez dopatrywałem sie dłuzszego nagrzewania spowodowanego CVT kolega ma Manuala rok starszego gdzie ten problem nie wystepuje. Chyba ten typ tak ma na CVT
Dzieki Jarzab za filmik jak odpalasz myslalem ze to lekkie zawahanie sie przy odpaleniu to cos nienaturalnego ale chyba poprostu ten typ tak ma :)

Suzuki: Swift 1.2 CVT
Potwierdzam, 2020, CVT, potrafi trzymac w zimie niebieska lampke spokojnie 2-3km, prawie na pewno kwestia rozgrzewania CVT, bo czuje roznice w jej pracy po rozgrzaniu sie w porownaniu do tego jak zmienia przelozenia na zimno. Zalozylem ze tak ma byc.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+01:00