Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-06-2025, 21:46

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

W sumie zaczęło się od tego iż statnio wśród moich znajomych panuje "moda" na konserwacje ram w terenówkach, a że presja wywierana przez ogół jest olbrzymia aż nie wypada mi się wyłamywać :? Jednak jest pewna różnica, auta konserwowane to średnio ponad dziesięcioletnie, sprowadzone auta typu: daihatsu feroza, daihatsu feroza, daihatsu feroza itd :roll: ... a mój dżinks ma dopiero 3 lata :) , co prawda jeździ dużo po terenie, czasami jakieś brodzenie, błoto itp to codzienność. Miejscowy mechanik za taka konserwacje zaproponował mi 400zł :szok: nie wiem czy to dużo, czy mało jednak troche ostygł mi zapał po tej informacji. Nie wiem czy rama fabrycznie była zabezpieczana [słyszałem, że tak], ale moje pytanie jest takie: czy warto to robić? Mój znajomy ma SJ od 15 lat i twierdzi, że ramy nigdy nie konserwował i absolutnie nic się z nią nie dzieje. Myślę że w jimnym też nic nie powinno się stać po tak krótkim czasie, więc czy warto dmuchać na zimne i iść posłusznie za stadem, czy jednak spokojnie odłożyć to o pare lat. Wolę się upewnić i zasięgąć opini bardziej dośwadczonych użytkowników ;) Z góry dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam :pa:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ramę to możesz sobie odpuścic zanim przerdzewieje to z jimnego pozostaną tylko plastiki. :D
Ale resztę to lepiej zakonserwuj jeżeli zamierzasz nim dlużej jeździć to auto jest zrobione z zwykłej blachy i nie posiada fabrycznego zabezpieczenia antykorozyjnego jimny rdzewieje już w fabryce.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji :) Więc czym konkretnie się zająć? Blachą nad kołami jest też kilka małych odprysków na tylnej klapie... jedną rzecz którą na pewno zrobie w tym roku będzie piaskowanie felg ponieważpojawiły się na nich rude plamki :| a niestety na elementy lakierowane gwarancja trwa tylko rok :zly:

Tytuł:
Fenrir pisze:
Więc czym konkretnie się zająć? Blachą nad kołami jest też kilka małych odprysków na tylnej klapie...

nadkola, progi, podłoga przy mocowaniu budy do ramy i te wszystkie głupie miejsca do których na codzień sie nie zagląda, ale z drugiej strony jak juz się bawisz w konserwację spodu to konserwacja ramy nie doprowadzi Cię do bankructwa i będziesz miał z głowy chociaż rama to ostatnie miejsce gdzie pojawi się rdza (przynajmniej u mnie tak jest :])
czym chcesz konserwować ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tym co mechanik wygrzebie z szafy;) a tak na serio to jakaś ciemna papka, ale nie pamiętam nazwy... zresztą niewiele mnie to obchodzi on ma zrobić dobrze swoją robote a ja będę mu musiał za to zapłacić :? a pilnować też go nie będę, najwyżej mu trochę pomarudze :)

Tytuł:
ja jeździsz w terenie to nie pozwól sobie zrobić tzw. "baranka"..
strasznie się łuszczy i odpada od uderzeń np kamyczków i u mnie po 4 latach zostały tylko śladowe ilości konserwacji...

Tytuł:

Witam wszystkich

Jak radzicie sobie z ochroną nadkoli w Jimny. Kupiłem wersję bez żadnego zabezpieczenia i podczas jazdy słychać jak kamienie tłuką o blachę. Podobno można zakupić jakiś "baranek", który nakłada się za pomocą pistoletu ale nie wiem czy to wystarczy. Jeśli macie jakieś namiary gdzie można kupić gotowe nadkola to proszę o informację.

Tytuł:

W plastikach to się syf zbiera :?

Tytuł:

Witam, na wstępie przepraszam za odświeżanie starego tematu...
... ale coś nie daje mi spokoju. Otóż na początku przyszłego roku planuję zakup u dilera Suzuki Jimnego rocznik 2009 w promocji. Czyli praktycznie nowy. Nie ukrywam, że chciałbym nim pojeździć z 10 lat. O silnik jestem raczej spokojny (znam silniki Swifta i mam o nich b. dobre zdanie), jednak jak wygląda sprawa z lakierem i ochroną podwozia? Po ilu latach mogę spodziewać się rdzy / dziurek? Samochód nie będzie używany w b. trudnym terenie, 70% miasto, 30% wiejskie i leśne drogi.
Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00