Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 14-06-2025, 21:09

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość

Suzuki: Vitara MHEV 4x4
Avalanche pisze:
Ile teraz kosztuje 1 rbg w ASO?
Bo 2-3 lata temu było co najmniej 150 PLN. Obstawiam, że teraz 200-250.

Same świece w ASO mogą kosztować 2x więcej niż poza.
Nie dziwi mnie za bardzo taki rachunek.
W Oplu i Peugeocie (w sumie to jedno teraz) słyszę, że nie jest wcale taniej.

Chciałbym żeby było to 200-250zł Cena w ASO w którym byłem to 324,72 rb/g i to po rabacie. W każdym razie już się skutecznie wyleczyłem z ASO i tylko naprawdę poważny problem z którym nieautoryzowani mechanicy mogliby mieć problem nie do przejścia, mógłby mnie do ASO ponownie przygnać.

Suzuki: Vitara
Grex pisze:
Jaclaw pisze:
26 tys. km i wymieniali już świece? Niestety ASO Suzuki nie jest tanie, jak mi rok temu powiedzieli ile by wyszła wymiana świec + świece to była jakaś chora cena. A ile Ci policzyli za to czyszczenie hamulców oraz tą wymianę świec i czy świece były Twoje, czy z ASO?

Mi teraz zrobili kalkulację na 1400 zł za 4 przegląd i to bez wymiany świec, ale z wymianą filtra powietrza... drogo, ale wykupiłem to dodatkowe ubezpieczenie i skoro się powiedziało A to trudno, trzeba też B powiedzieć. Chcieli też za 150 zł (robocizna + filtr) wymienić filtr kabinowy, ale powiedziałem, że to sobie sam ogarnę... filtr z Filtrona to ze 30 zł, a wymiana jest banalna nawet dla mnie.

Wymiana świec miała być dokonana według harmonogramu już w ubiegłym roku(po trzech latach) ale ze względu na mały przebieg została przesunięta na ten rok. Zdecydowałem się na wymianę świec żeby w przyszłości nie było problemów z odkręceniem a świece wyszły za cztery około 500zł. Wymiana świec nie była wyszczególniona w roboczogodzinach tylko była cena za całość robocizny za przegląd(około 1050zł)plus za sprawdzenie powłoki lakierniczej i podwozia około170zł.Czyszczenie tylnych hamulców wyszło około 200zł. Cena mnie trochę zdziwiła bo nie spodziewałem się że świece zapłonowe i płyn hamulcowy potrafią podnieść cenę o około tysiąc złotych w porównaniu do ubiegłego roku, więc spodziewałem się że dwóch tysięcy nie przekroczę za serwis auta budżetowego z tak małych przebiegiem. Dobrze że nie wymienili pasków osprzętu silnika(ponoć po czterech latach jest zalecana wymiana) bo pewnie cena przekroczyła by 3000zł.
Świece z Boscha dałem 118zl za 4szt . Ja rozumiem że ASO może mieć no roboczogodzinę no te 300zl. Lecz odjazd z częściami to jakaś abstrakcja dla mnie. Jestem skąpy, samochodod dla mnie ma być w doskonałej kondycji. Lecz to zwykle wozidlo dupy, które ma być najmniejszym koszem dla mnie.

Wysłane z mojego Pixel 8a przy użyciu Tapatalka

Suzuki: Vitara Hybrid 4WD
akir pisze:
Nie można czasem zrezygnować z tego ubezpieczenia? Będą musieli oddać różnice chyba

Raczej nie, bo to jest ta niby przedłużona gwarancja Suzuki 3+2, a te 2 to tak w zasadzie takie ubezpieczenie i to mocno ograniczone w zakresie, ale niestety mój egzemplarz już od początku sprawiał pewne i to dość poważne problemy, więc wolałem to wykupić. Do tego i tak nie bardzo potrafię namierzyć jakiś fajny warsztat w Katowicach, w którym mógłbym serwisować Vitarę, a ja sam tego nie ogarnę, bo się po prostu nie znam.

Odnośnie świeć, to niestety do silnika K14D, chyba nadal jest tylko jeden zamiennik Denso, który kosztuje z 50-60 zł za sztukę, ale to i tak ze 2-3 razy mniej niż życzy sobie ASO.

Dziś sprawdzałem te moje hamulce i klocki mają ponad połowę oryginalnej grubości, tarcze też wyglądają OK, więc te moje skrzypienie to nie hamulce, jest nowy podejrzany, ale założyłem z tej okazji nowy temat, więc nie będę tu tego opisywał.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00