Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 18-08-2025, 18:21

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: S-Cross
Cześć,
przymierzam się do samodzielnej wymiany świec zapłonowych w S-Cross 1.4 Mild Hybrid (K14D) z 2022 roku. Czy świece NGK o oznaczeniu ILZKR7N8S, które są wpisane w katalogu są w ogóle do kupienia, bo nie mogę ich znaleźć? Widziałem też jakieś Denso VXUHC22G - będą pasować? Czy przy wymianie świec w tym silniku są jakieś specyficzne pułapki? Ma ktoś może informację na temat ich momentu dokręcania z serwisówki Suzuki?

Dobre pytanie. Też jestem ciekawy bo wcześniej w K14C wymieniałem sam (nawet w instrukcji obsługi był podany moment dokręcania). W nowym S-Crossie z K14D instrukcja podaje jedynie, że trzeba to zrobić w autoryzowanej stacji obsługi. Daj znać jeśli dokonasz samodzielnej wymiany.

Zapewne jak nie pisze w instrukcjii to pozostało bez zmian a świadczy to tylko o jednym aby nawet żarówkę przysłowiową wymieniać w ASO :lol: :lol: :lol:

Suzuki: SX4 - S Cross
SCross22Suzuki pisze:
Zapewne jak nie pisze w instrukcjii to pozostało bez zmian a świadczy to tylko o jednym aby nawet żarówkę przysłowiową wymieniać w ASO :lol: :lol: :lol:

Parametry:DENSO VXUHC22G

1 elektroda masowa
Średnica [mm] : 12
Rozmiar klucza : 16
Moment obrotowy dokręcenia [Nm] : 17
Masa [g] : 53
Rozmiar gwintu 1 : 28

Suzuki: S-Cross
ppogoda pisze:
Dobre pytanie. Też jestem ciekawy bo wcześniej w K14C wymieniałem sam (nawet w instrukcji obsługi był podany moment dokręcania). W nowym S-Crossie z K14D instrukcja podaje jedynie, że trzeba to zrobić w autoryzowanej stacji obsługi. Daj znać jeśli dokonasz samodzielnej wymiany.

I już po wymianie. Denso VXUHC22G pasują, oryginał w ASO jest ok. 3x droższy. Wymiana jest bardzo prosta (2 śruby i opaska od obudowy filtra powietrza, każda cewka zapłonowa po jednej śrubie + wtyczka). Świece oryginalnie wsadzone to były NGK ILZKR7N8S, Denso różnią się nieco wizualnie, ale długość jest taka sama. Szczelina nominalna ustawiona była na 0,8 mm i taką zostawiłem. Dokręcałem na 17-18 Nm. Było niemiłe uczucie podczas wykręcania starych świec bo gwint świecy najwyraźniej jest nieco dłuższy od gwintu w otworze, przez co zdaje się, że gwint świecy wystaje do komory spalania (2 ostatnie zwoje na końcu były pokryte nagarem, który ścina się na gwincie podczas wykręcania, co powoduje, że na początku odkręcania idzie dość ciężko i mocno skrzeczy, ale po dwóch obrotach idą palcami). Świece oryginalne zrobiły 30kkm, generalnie nie wyglądają źle, aczkolwiek elektroda masowa była już trochę nadgryziona. Auto po wymianie ładnie pracuje, wydaje się, że jest ok.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00