Witaj
Mogę co nieco o 2.0 V6 napisać, gdyż taką właśnie się przemieszczam
Przy prędkościach rzędu 120-130 vitara long zachowuje się normalnie, o ile asfalt jest równy i nie wieje za mocno, w koleinach i przy bocznym wietrze trzeba trzymać mocniej kierownicę i pilnować toru jazdy, ale generalnie tragedii nie ma - oczywiście przy sprawnym zawieszeniu i szosowych oponach w seryjnym rozmiarze.
Niezależne zawieszenie z przodu sprawia, że vitarę da się całkiem precyzyjnie prowadzić, ale pamiętać trzeba (zwłaszcza na zakrętach) o sztywnym tylnym moście i tylnym napędzie oraz wysokim środku ciężkości.
Co do silnika: na wyższych obrotach ma całkiem niezłego kopa i wyprzedzanie nie stanowi problemu (mam porównanie z punto 1.2 8V i vitara jest o niebo lepsza w tej kwestii

)
a jeśli chodzi o LPG to nie posiadam, ale w internecie można znaleźć sporo opinii, że dobra sekwencja nie powoduje strat mocy, a i spalanie nie jest jakieś kosmiczne.
Nie mam doświadczenia z silnikiem 1.6, ale jeżeli zdecydujesz się na 2.0 V6 to lepiej jeszcze kilka razy to przemyśl, bo koszty eksploatacji tej wersji są większe niż 1.6, szczególnie silnik jest dużo droższy (i nie chodzi mi o spalanie, bo potrafi spalać mniej niż 1.6, tylko o ceny części zamiennych i ich dostępność).
tak w skrócie to by było na tyle, pozdrawiam