Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 01-08-2025, 12:49

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

witam

kolejny problem z autem mojej dziewczyny.

auto to Suzuki Vitara Cabrio 1,6 16V '96r.

koła zostały zamienione kilka miesięcy temu na wieksze i szersze 225/55/R17, ale konkretnie do tej wlasnie Vitary. na oryginalnych kolach nie bylo problemow z ABS ( moze kola nie maja znaczenia?)

problem polega na tym, ze jak wlacze stacyjke to zapala sie kontrolka ABS i po kilkunastu sekundach slychac jakby brzdęk, ktory dochodzi z ABSu pod maska przy silniku, i kontrolka gasnie. podczas jazdy przy ktoryms nacisnieciu pedalu hamulca ( czasem za 5 razem czasem za 15 razem - roznie) znowu jest brzdek taki sam i z tego samego miejsca i kontrolka sie zapala i juz sie swieci az do wylaczenia stacyjki czyli zgaszenia samochodu.

Klocki sa w znakomitym stanie, wczoraj przedmuchalem czujniki ABS przy kolach, pobor produ na postoju 85mA ( wczoraj go zmniejszylem z ponad 200mA) akumulator jest nowy, napiecie ladowania 14,4-14,7V, na postoju napiecie akumulatora to 12-12,5V.

pomozcie bo szukam i znalezc nie moge odpowiedzi na takie symptomy

Tytuł:

W poprzednim samochodzie miałem przerwany przewód elektryczny przy czujce ABS w przednim kole. Jak jechałem prosto było ok. Wystarczyło że dość mocno skręciłem i następowało przerwanie obwodu. Kontrolka się zapalała i gasła dopiero po ponownym uruchomieniu samochodu (autodiagnostyka). Może masz coś podobnego. Wypnij czujki i sprawdzaj miernikiem przewód ruszając nim. Ja tak właśnie znalazłem przerwę. Wystarczyło zdjąć izolację dobrze połączyć i znowu zaizolować. Działało. A to że już nie gaśnie w czasie jazdy to chyba normalne bo układ diagnozuje się przy przekręcaniu stacyjki.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00