Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 05-08-2025, 17:00

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Mam pytanie.
Jak odpalę silnik to przez kilkanascie sekund, nie mam w ogóle mocy.
Jak proboje ruszyć to nie da się samochodu dać na obroty, dopiero po jakimś czasie, jest gaz i można jechać.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim?

Tytuł:

A normalnie odpala?
Wyswietla jakis blad/kontrolke?
Moze to byc sterowanie turbiny, egr, syf w filtrze paliwa (jak sie rozgrzeje to puszcza) i zylion rzeczy..

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałem taki przypadek dwa razy,ale to było jak temperatura spadła do -20 i jak odpalałem na zimnym silniku to własnie wtedy auto odpalało bez problemu ale nie reagował na pedał gazu przez jakąś chwile.Pózniej wracało wszystko do normy.Teeraz jest ok ale nie ma mrozów takich :lol:

Tytuł:

Ja mam podobny problem dzieje się to od czasu do czasu zarówno przy mrozie jak i w lato. Nic z tym nie robiłem po prostu czekam chwile i auto wchodzi na obroty. Ale gdyby się znalazł ktoś potrafi podać przyczynę byłbym wdzięczny.

GV 2003 2.0 HDI

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie macie żadnej awarii
po prostu w niskich temperaturach hdi tak ma tzw ograniczenie w pcmie przed pełnym obciążeniem na zbyt zimnym silniku

Tytuł:

Cordoba_2004 pisze:
nie macie żadnej awarii
po prostu w niskich temperaturach hdi tak ma tzw ograniczenie w pcmie przed pełnym obciążeniem na zbyt zimnym silniku

No to ja mam zepsute to HDI, bo w najwieksze mrozy palil bez problemu i od razu reaguje na gaz. I zadnego odczuwalnego ubytku mocy nie ma.

Tak wiec powaznie uwazasz ze w nowoczesnym silniku rzecza normalna jest, to co pisza przedmowy, ze auto po odpaleniu przez _kilkanascie_ sekund nie reaguje na gaz?

Wracajac do tematu, w kilku CR ktore znam (akurat w DCI), objaw podobny, tzn strata mocy przez kilka sekund po odpaleniu byla spowodowana zbyt niskim cisnieniem paliwa a dokladnie przytkanym filtrem paliwa lub problemami ze swiecami zarowymi (tzn brakiem dogrzewania po uruchomieniu). Auto wtedy normalnie reaguje na gaz, ale np ma odczuwalnie mniejszy moment - latwo jest go zdlawic i zgasic podczas ruszania.
Natomiast nikt o zdrowych zmyslach nie uzna, ze brak reakcji na gaz jest rzecza normalna, ta teoria jest zywcem wyjeta z jakiegos prymitywnego warsztatu ktory wszystko czego nie rozumie wrzuca do worka z etykieta 'ten typ tak ma' dodajac do tego madrze brzmiaca teorie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00